2023. április 1. - Hugó

Rogge szerint nem szakítják meg a láng útját

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint nincs napirenden az olimpiai láng nemzetközi útjának megszakítása. A belga sportvezető erről a France3 televíziós csatornának nyilatkozott.
2008. április 9. szerda 16:27 - Hírextra

"Elszomorít, hogy egy olyan szimbólumot, mint a láng, melynek egyesíteni kellene a világot vallástól, nyelvtől, kultúrától, etnikai gyökerektől függetlenül, agresszió ér. Elsősorban azokat a sportolókat sajnálom, akik a lánggal futottak" - utalt a NOB-elnök a Londonban és Párizsban történt atrocitásokra, azokra a megmozdulásokra, melyeket emberi jogi aktivisták szerveztek a fáklya útjának megzavarására.

Rogge ugyanakkor kijelentette, mindezek ellenére nincs szó arról, hogy leállítanák a fáklyaváltó világ körüli útját.

"Meg fogjuk vizsgálni az olümpiai lánggyújtástól Párizsig történteket, de nem gondolkozunk a váltófutás felfüggesztésén."

Arra a kérdésre, hogy később esetleg mégis bekövetkezhet-e ez, úgy reagált, nem számolnak ilyen forgatókönyvvel.

A tibeti helyzettel összefüggésben megjegyezte: "Világosan kifejeztük a kínaiaknak, hogy az erőszak nem összeegyeztethető a fáklyaváltóval, az olimpiai játékokkal illetve az olimpiai eszmével".

"Békés megoldást sürgettünk a lehető leggyorsabban. Mi ebben hiszünk. Nem akarunk erőszakot a láng körül és az olimpián sem."

A francia sportolók elképzeléséről, hogy "egy jobb világért" feliratú kitűzővel szerepelnének az olimpián, azt mondta, ennek megítélése a végrehajtó bizottság kompetenciája. Mindazonáltal kijelentette: "Ha kinyitjuk Pandora szelencéjét, és mindenkinek megengedjük, hogy megfogalmazza politikai nézeteit, megöljük az olimpiai játékokat".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását