2024. május 13. - Szervác, Imola

Elhunyt a zongorák királyának építője

Életének 93. évében New York-i otthonában elhunyt Henry Ziegler Steinway, a legendás zongoragyáros dinasztia utolsó tagja - közölte pénteken közleményben a Steinway and Sons cég.
2008. szeptember 19. péntek 18:38 - Hírextra
Henry Ziegler Steinway, aki 1915-ben született New Yorkban, az 1850-ből Németországból az Egyesült Államokba vándorolt cégalapító, Heinrich Engelhard Steinway dédunokája volt.
A Steinway családra 1870 táján mosolygott a szerencse technológiai újításokkal készült zongoráiknak köszönhetően, amelyeket később az egész hangszeripar átvett. A XX. század elejére 6500 zongorát gyártottak New Yorkban.

A cég, amely elsősorban versenyzongorákat gyártott, 80 százalékukat kézzel, megsínylette az 1929-es világválságot, a második világháború után alapítója német származását, majd végül a Yamaha japán óriáscég konkurenciáját.

Henry Ziegler Steinway 1937-ben csatlakozott a családi vállalkozáshoz, miután lediplomázott a Harvard Egyetemen. 1955-ben lett a cég elnöke, majd 1972-ben 23 millió dollárért eladta a céget a CBS televíziónak, de továbbra is elnök maradt 1977-ig.

Hosszú éveken át a vállalkozás tanácsadója maradt, még nyugdíjba vonulása után is, mialatt a cég 1985-ben és 1995-ben ismét gazdát cserélt.

1944-ben vette feleségül Polly Zinssert, és öt gyermekük született.

A Steinway zongorák minőségét a XIX. században olyan neves zeneszerzők ismerték el, mint Liszt, Wagner és Gounod, a XX. században pedig valamennyi neves zongoraművész - Vladimir Horowitztól és Alfred Brendeltől Cladio Arrauig és Vladimir Ashkenazyig - Steinway zongorán koncertezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását