2024. április 19. - Emma

Apáik útján jön a Karthago

Három évtizedes fennállását ünnepli szombaton a Papp László Budapest Sportarénában a Karthago együttes; a népszerű hard rock csapat vezetője, Szigeti Ferenc a nagy esemény részleteiről, valamint a zenekar új albumáról is beszélt az MTI-nek.
2009. szeptember 23. szerda 11:43 - HírExtra
"A Karthago születésnapját 1979. szeptember 13-ának tekintjük, amikor a csapat a jelenleg is létező felállásban Pakson adott koncertet" - emlékezett a gitáros Szigeti Ferenc.

Ő, valamint Takáts Tamás énekes, Gidófalvy Attila billentyűs, Kiss Zoltán Zéró basszusgitáros és Kocsándi Miklós dobos kisebb-nagyobb szünetekkel azóta is együtt játszik. A siker már az elején megtalálta őket: az 1981-ben megjelent első lemez 178 ezer példányban fogyott el. A Karthago zenei stílusát szokás az elsősorban Amerikában népszerű úgynevezett west coast együttesekhez (Journey, Foreigner, Boston) hasonlítani.

"Nem volt tudatos, hogy a west coasthoz hasonló dallamos hard rock zene mellett kötöttünk ki, egyszerűen így alakult ki, ez passzolt hozzánk. Nem akartunk heavy metált játszani, és az is hamar kiderült, hogy mind az öten tudunk vokálozni, amit jól tudtunk használni" - fejtette ki a gitáros.

A Karthago az 1980-as évek elején nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában is rendkívül népszerű volt; a Requiem című dal győzött a villachi fesztiválon, a Teldec kiadó két lemezt is megjelentetett tőlük; ezek CD-n jelenleg is kaphatóak Ausztriában és Németországban.

"Ma is van érdeklődés külföldről a Karthago iránt. Annak idején volt egy két hónapos turnénk Németországban, ahol az Opus volt az előzenekarunk. Ez a zenekar aztán a Life is Life-fal később nagyot dobott" - jegyezte meg Szigeti Ferenc.

A Live Nation által szervezett, várhatóan két órán át tartó szombati koncerten lesznek meglepetések. Szigeti Ferenc hozzátette, hogy különleges fény- és hangtechnikával, lézershow-val készülnek, emellett három színpadképpel dolgoznak majd a Papp László Budapest Sportarénában.

Az elsőhöz egy óriási LED-falas kivetítőrendszer társul majd több ezer robotlámpával, miközben a két szélen az óriáskivetítőn a zenekart lehet majd látni. A második színpad a nézőtér közepén lesz, ahol a zenekar négy akusztikus hangszerelésű dalt ad elő. Ezalatt a nagyszínpadot átépítik, és az unplugged blokk végére ott korinthoszi oszlopok, lángoló kandeláberek állnak már, és a zenekar a régi slágereit (például az Apáink útjánt, A pénzt, vagy Az árulót) adja elő. A projekt megvalósulását 150 ember segíti a helyszínen.

"A néhány hete megjelent új albumról várhatóan négy dalt fogunk előadni. Azért nem többet, mert ez nem egy klasszikus lemezbemutató koncert; harminc év termését kell áttekinteni" - mondta Szigeti Ferenc. Kiemelte, hogy az Időtörés című friss album hangzása sokkal rockosabb, mint a korábbiak, a 14 dalból tízben nincs billentyű: a hangszer felelőse, Gidófalvy Attila ehelyett gitározik. A szövegek (jelentős részüket Szigeti Ferenc jegyzi) a zenekar egyfajta összegzéseként, alapvetéseként is felfoghatóak arról, miként látják ők napjainkat, a jövőt, milyen fontos számukra a generációs felelősség kérdése.

"A Karthagónak nem igazán voltak és néhány kivételtől eltekintve ma sincsenek szerelmes témájú dalai. Mindig arra próbáltunk reflektálni, ami a mi életünkben történik. Szövegíróként bizonyos értelemben iparosnak tekintem magam, de az soha nem okozott gondot, hogy a minket foglalkoztató gondolatokat meg tudjuk jeleníteni a szövegeken keresztül" - mondta erről Szigeti Ferenc.

Az Időtörés záró dala a Harminc év után című szám második változata, amelyen valamennyien énekelnek egy-egy strófát. Az albumot a Karthago-koncertek jellemző kísérője, az elefántdübörgés zárja.

"A zenekar tovább fog dolgozni ezután is. Úgy gondoljuk, az elmúlt három évtized nagyon szépen telt együtt, volt néhány külön töltött év, de a barátság mindig megmaradt közöttünk. Most néhány évig nem tervezünk új lemezt, megvárjuk, amíg ismét lesz mondanivalónk. De több-kevesebb rendszerességgel koncertezünk, idén Szlovákiában, Ausztriában és Erdélyben is játszottunk" -

Szombaton a Papp László Budapest Sportarénában a Karthago előtt a Géniusz zenekar játszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását