2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Leleplezik a Pál utcai fiúkat

Pénteken leplezik le a Pál utcai fiúkat megörökítő szoborcsoportot a fővárosi Práter utcai iskola előtt. Szanyi Péter ötalakos bronz alkotását délelőtt 11-kor avatják. Molnár Ferenc regénye épp száz éve jelent meg.
2007. szeptember 28. péntek 09:01 - Hírextra
A főváros még a múlt év elején hirdette meg a pályázatot. Három helyszínt adtak meg, ezek valamelyikére kellett a fiúkat megjelenítő alkotást tervezni. A második fordulóban Szanyi Péter munkáját találták a legjobbnak, aki a VIII. kerületi Práter utcai iskola elé képzelte el a regény egyik leghíresebb jelenetét, az "einstandolást", amikor a vörösinges Pásztor fivérek a falnak dőlve nézik a golyózó Pál utcaiakat a Múzeumkertben. Szanyi Péter a Független Hírügynökségnek korábban elmondta, hogy azért döntött a bronz mellett, mert szerinte ez a fém a helyszín kopottságával tökéletesen visszaadja a századforduló hangulatát. Az alkotás biztonságáról világítással és kamerákkal gondoskodnak. A regényhősök nem közös talapzaton állnak, hanem egymástól függetlenül. Mindegyiket egy hatalmas, földbe süllyesztett betontömbre helyezték, így mozdíthatatlanok - tette hozzá a szobrász.

Az alkotás - a szerződésnek megfelelően - már a nyáron elkészült, de a pályázat bírálóbizottsága és az iskola vezetése úgy döntött, hogy ne a vakáció idején, hanem utána tartsák az avatást, hogy minél több gyerek örülhessen a szobornak. Az őszi időpont mellett szólt az is, hogy épp száz éve jelent meg Molnár Ferenc számtalan nyelvre lefordított regénye.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását