2024. május 2. - Zsigmond

Tésztacsúcs

Noha miniszterelnökként nem volt házigazdája a világ leggazdagabb országait tömörítő G8 csúcstalálkozójának, Koidzumi Dzsunicsiro, a népszerű volt japán kormányfő a héten a "ramencsúcson" tűnt fel, mint a japán tésztaételek élvezetének hirdetője.
2008. április 9. szerda 16:03 - Hírextra

"A rament nemcsak Japán, de a világ, sőt a világmindenség is kedveli" - mondta a volt miniszterelnök a húsz ország képviselőinek részvételével tartott nemzetközi sajtóértekezleten a nyugat-japáni Oszakában. A 2001 és 2006 között kormányfői tisztséget viselő Koidzumi minden idők egyik legnépszerűbb japán vezetőjévé vált színes egyénisége révén.

A volt miniszterelnök a tésztaipar által kétévente megrendezett találkozón vendégeskedett. A ramen a japánok kedvelt egytálétele: levesben - főként húslevesben - főtt spagettiszerű tészta, amelyet különféleképpen ízesítenek. Az étel kínai eredetű, és nem tudni, hogy mikor került a japánok étrendjébe. A legtöbben a XVII. századra teszik a tészta hódításának kezdetét, amikor - a legenda szerint - először szamurájok fogyasztották élvezettel.

Az idei "ramencsúcs" egybeesett az étel egy fontos évfordulójával is: éppen ötven évvel ezelőtt találta fel Ando Momofuku japán "tésztakirály" a ramen instant változatát. Cége, a Nissin Food Products 1958-ban dobta piacra a vízelvonással tartósított, mára világhírűvé vált csirkeramenjét, hogy olcsó élelmet biztosítson a háború utáni Japán nélkülözőinek. Ando tavaly hunyt el 96 évesen.

2006-ban már 92 milliárd csomag instant tésztalevest fogyasztottak el világszerte, ebből Kínában 47 milliárd, Indonéziában 14 milliárd adag fogyott, ugyanennyi az Egyesült Államokban és 5,4 milliárd szülőhazájában, Japánban.

"Ando úr közjót szolgáló tevékenysége immár a világ minden pontjára elért" - fogalmazott Nakaszone Jaszuhiro, egy másik volt miniszterelnök a csúcson.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását