2024. május 3. - Tímea, Irma

Vizsgálódik a Konzuli Világszövetség

Vizsgálatot indít Magyarországon a brüsszeli központú Konzuli Világszövetség, mert a magyar kormányzat egyre több jogosítványtól fosztja meg az országban működő tiszteletbeli konzulokat - mondta Morenth Péter, a Magyar Köztársaságban Akkreditált Tisztelet
2008. április 7. hétfő 20:33 - Hírextra
A brüsszeli központú világszövetség elnöksége a közeljövőben tényfeltáró delegációt küld Budapestre annak érdekében, hogy áttekintsék a magyar kormány és a konzuli testület közötti együttműködést, a Magyarországon működő konzuli képviseletek jogállását, a nemzetközi együttműködésben szokásos és az 1963-as bécsi egyezmény által meghatározott működés kritikus kérdéseit - közölte Morenth Péter.

A testület alelnöke kiemelte: 2003 óta a magyar kormányzat egyre több, korábban biztosított jogot elvesz az országban működő tiszteletbeli konzuloktól, ez pedig ellentétes az 1963-as bécsi egyezmény szellemiségével, de a nemzetközi gyakorlattal is. Megjegyezte: a magyar külügyminisztérium kollektívan bünteti a tiszteletbeli konzulokat egy-egy képviselő hibája miatt. A Konzuli Világszövetség vizsgálatától azt várják, hogy egy nemzetközi szervezet is rámutasson a visszásságokra.

Morenth Péter szerint az elmúlt öt évben lényegében megszűnt Magyarországon minden olyan kedvezmény és támogatás, amelyet az 1963-as bécsi egyezmény révén biztosított volt a tiszteletbeli konzuloknak. Így például elvették a tiszteletbeli konzulok megkülönböztető rendszámtábláját és a konzuli alkalmazottak igazolványát, idén januártól pedig az összes adókedvezmény is megszűnt Nem kerülne semmibe, de az állami ünnepekre sem kapunk meghívásokat, hiányoznak a gesztusok - tette hozzá.

Úgy vélte, a magyarországi tiszteletbeli konzulok az azóta is jogilag lezáratlan Kulcsár-ügy óta hordozzák magukon a "billogot".

A Külügyminisztérium szerint a magyar törvények, illetve rendeletek a tiszteletbeli konzulok esetében követik az összes nemzetközi szabályt. Magyarország sem követ szigorúbb szabályokat, mint más uniós tagállam - hangsúlyozta Szelestey Lajos, a tárca szóvivője az MTI-nek.

"A nemzetközi jog széles körben lehetőséget ad az államoknak, hogy saját állampolgáraira nézve diszkrecionális körben szabályozzanak jó néhány olyan területet, amelyen egyébként nemzetközi szerződés korlátozná jogkörüket. Ez a tiszteletbeli konzulokra vonatkozó előírásokra is érvényes" - jegyezte meg.

A Külügyminisztérium rendszeresen konzultál a Tiszteletbeli Konzuli Testülettel, tavaly a miniszter és az államtitkár is fogadta a delegációjukat és értekezletet is rendeztek számukra.

A tárca 2003. szeptember elsejével több kedvezményt - kiváltságot, mentességet - vont vissza a Magyarországon tevékenykedő tiszteletbeli konzuli képviseletektől. A döntés előzménye, hogy a Kulcsár Attila, a K and H brókercégének milliárdos sikkasztással vádolt volt munkatársa olyan igazolással rendelkezett, miszerint ő a budapesti libériai tiszteletbeli konzulátus gépkocsivezetője, és használhatta a kirgiz tiszteletbeli konzul autóját is.

A Konzuli Világszövetség (FICAC) múlt heti prágai ülésén választotta a világszervezet teljes jogú tagjává a Magyar Köztársaságban Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testületet. A magyar csatlakozásra Románia, Grúzia és Banglades felvételével egyidejűleg került sor. A szervezet a világ országaiban működő nemzeti szövetségek föderációja, jelenleg 117 ország tiszteletbeli konzuljait fogja össze.

A magyar szervezet hat évvel ezelőtt jött létre. A közel ötven magyarországi tiszteletbeli konzul közül több mint negyvenen tagjai a konzuli testületnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását