2024. április 27. - Zita

A Szent László Lovagrend rendezi a várjátékokat

Idén két várjátékot tartanak Hollókő középkori várában, a programokra kiírt pályázatot a gyömrői székhelyű Szent László Lovagrend nyerte el hat ajánlattevő közül.
2008. április 7. hétfő 20:40 - Hírextra
Szabó Csaba, a Nógrád megyei falu polgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta: július 26-án és szeptember 20-án tartják a két várjátékot, amelyeken többek között megjelennek a lovasok is, és középkori sátortábort is építenek.

Hollókőn 2003-tól elevenítik meg a korabeli váréletet, amelyhez azóta várjátékok, történelmi kalandtáborok, fegyverbemutatók kapcsolódnak. Az állami tulajdonú várat üzemeltető önkormányzat akkor a gyömrői székhelyű Szent László Lovagrenddel kötött erre egyéves, majd tíz évre meghosszabbított szerződést.

Szabó Csaba elmondta: zavaró lehet a névazonosság, hiszen most újra a gyömrői székhelyű Szent László Lovagrend a nyertes, de ez az akkorihoz képest másik egyesület. A lovagrend ugyanis vezetőjük, Polgár Péter Hollókőre költözése után szétvált, így a nógrádi faluban már a Szent László Vitézei Egyesület dolgozott, amely év végén felmondta a várjátékokra vonatkozó szerződést.
Az önkormányzat 40, középkori programokkal foglalkozó haditorna-egyesületet és lovagrendet keresett meg, majd két fordulóban hat pályázóból választotta ki a nyertest.

Szabó Csaba elmondta: egy plusz egy évre kötik meg a szerződést a gyömrői lovagrenddel, a két várjátékra 300 ezer forintja van az önkormányzatnak. Összehasonlításul hozzátette: volt olyan ajánlat, amely 3,5 millió forintért egyhetes programokat biztosított volna, de erre az önkormányzatnak nincs pénze.

A polgármester szerint a Szent László Lovagrend és a Szent László Vitézei Egyesület részt vesz egymás rendezvényein, és a hollókői vár mindennapjaiban továbbra is a vitézek fogadják a vendégeket, fegyveres bemutatókat és történelemórákat, valamint egy várnapot is tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását