2024. május 14. - Bonifác

Leégették George Clooney-t

George Clooney nem jelölhette meg magát íróként a hét végén bemutatott sportvígjátéka, a Leatherheads stáblistáján, ezért kilépett az Amerikai Írók Céhéből (WGA), s a tagdíjfizetést csupán azért nem függesztette fel, hogy továbbra is dolgozhasson forgatók
2008. április 7. hétfő 20:26 - Hírextra
A történet még tavaly ősszel kezdődött, amikor az íróképviselet éppen sztrájkkészültségben égett.
Clooney korábban megszerezte Duncan Brantley és Rick Reilly közel kétévtizedes amerikai futballsztorijának jogait, s azt két jelenet kivételével teljesen átírta, majd miután a stúdió szabad utat adott a projektjének, meg is rendezte. A produceri feladatokat is ő látta el, sőt Renée Zellweger oldalán az egyik főszerepet is eljátszotta.

Az írótestület előtt megjelent színész-rendező kérését azonban, hogy akkor hadd legyen már ő is feltüntetve a két szerző mellett, leszavazták. Clooney nyomban bejelentette kivonulását az illetékeseknek, de mivel az első naptól szívvel-lélekkel a sztrájkolók mellett állt, a kényes helyzetben nem verte nagydobra lépését. A történtekről a Daily Variety című szaklap legfrissebb számának nyilatkozott.

"Ha az embert a saját szakszervezete nem támogatja abban, amit csinál, az egyetlen elfogadható dolog, ha nem vesz részt benne" - mondta a 46 éves sztár, aki egyébként tollforgatóként sem kezdő már, hiszen a Good Night and Good Luck című filmje szkriptjének társírójaként három éve Oscar-díjra jelölték.

A kilépés következtében Clooney visszavonhatatlanul elveszítette szavazati jogát, nem tölthet be semmilyen tisztséget a WGA-ban és nem mehet el többé a szervezet taggyűléseire sem. Csak az olyan külső tevékenységekben vehet részt, mint a politikai vagy lobbitevékenység.

A WGA bírálóbizottsága előtt azért már elég sok komoly író is megégette magát, de aztán túlléptek rajta. Clooney egyesek szerint túlreagálta a dolgot, de hangsúlyozni kell, hogy nem írótársait akarta leszorítani a stáblistáról, hanem csupán egy kis helyet kért munkájáért mellettük. Ahogy azonban a leforrázás után cselekedett, az mindenképpen egy klasszis eleganciája - jegyezte meg a hollywoodi szaklap.

A Leatherheads egyébként elég jól nyitott az amerikai boxoffice-listán. Az első hétvége jegyeladásaiból (közel háromezer moziban) mintegy 13 millió dollár (több mint 2 milliárd forint) folyt be, amivel a múlt század húszas éveiben játszódó romantikus focikomédia a második helyet szerezte meg a 21 című egyetemistákról szóló kaszinódráma mögött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását