2024. május 4. - Mónika, Flórián

Díjat ért a Macbeth címszerepe

Hajduk Károly kapja az idén a Gábor Miklós-díjat, azért az alakításért, amelyet a Macbeth címszereplőjeként nyújtott a Katona József Színház Shakespeare-előadásában - közölte Koltai Tamás, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke a díjátadó napján az MTI-
2008. április 7. hétfő 18:38 - Hírextra

A díjat, amelyet az elmúlt egy év legjobb Shakespeare-alakításáért ítéltek oda Hajduk Károlynak, Gábor Miklós színművész születésének 89. évfordulóján, a Macbeth hétfő esti előadása után adják át, a közönség jelenlétében - tette hozzá.

Koltai Tamás felidézte: a díjat Vass Éva, a Kossuth-díjas, kiváló művész özvegye alapította, aki annak idején Opheliát játszotta abban a több mint háromszázszor műsorra tűzött előadásban, amelyben Gábor Miklós volt Hamlet.

A díjazott Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész bronz plakettjét veheti át, amelynek egyik oldalán William Shakespeare, a másikon pedig Gábor Miklós arcképe látható. Az elismeréssel 200 ezer forintot ítél oda a kuratórium, amelynek tagja Koltai Tamás mellett Ascher Tamás, Meczner János és Spiró György.

Az elismerést eddig többek között Kulka János, László Zsolt, Blaskó Péter, Király Levente, Herczeg Zsolt, Balázs Zoltán és Pogány Judit nyerte el.

Gábor Miklós 1919. április 7-én, Zalaegerszegen született. Pályáját 1941-ben a Madách Színházban kezdte, 1945-től kilenc

éven át a Nemzeti Színház tagja volt. Azt követően két évtizedet ismét a Madách Színházban töltött, majd a kecskeméti Katona József Színházban, újra a Nemzeti Színházban, a Népszínházban és a Budapesti Kamaraszínházban játszott.

Színpadra lépett mint Ferdinánd (Schiller: Ármány és szerelem), Hlesztakov (Gogol: A revizor), George (Albee: Nem félünk a farkastól), Lucifer (Madách: Az ember tragédiája), de alakította a My Fair Lady Higgins professzorát és a Koldusopera Bicska Maxiját is. Az 1998-ban elhunyt művész játékát olyan filmek őrzik, mint a Valahol Európában, a Budapesti tavasz és az Álmodozások kora.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását