2024. április 25. - Márk

Megszakításokkal halad az olimpiai láng

Párizsban a szervezők újra meggyújtották a korábban "technikai okokból" eloltott olimpiai lángot, és újraindították a fáklyavivők váltófutását hétfőn, miután számos összetűzés volt a rendőrség és a Tibet-barát tüntetők között.
2008. április 7. hétfő 18:40 - Hírextra

A fáklyát rövid ideig autóbusszal szállították tovább.

A France 2 francia közszolgálati televízió élő közvetítése szerint az olimpiai lángot először - az előre tervezett 80-ból a második váltásnál - 200 méterre az Eiffel-toronytól állították meg a szervezők. Néhány perccel később, rövid ideig újra egy sportoló vitte tovább a fáklyát, majd ismét a biztonsági buszba került.

A párizsi prefektúra tájékoztatása szerint az olimpiai lángot "technikai okokból" eloltották a buszban, de húsz perccel később David Douillet olimpiai bajnok dzsúdós kezében ismét az égő fáklyával tűnt fel.

Az olimpiai lángnak az Eiffel-torony és a Charléty Stadion között tervezett 28 kilométeres útvonalán reggel óta gyülekeztek a tüntetők, akik közül eddig öt személyt vettek őrizetbe. Már az olimpiai láng elindítása előtt több összetűzésre sor került rendőrök és a "Tibetben Kína által végrehajtott mészárlások" ellen tiltakozók között. A rendőrség a tibeti zászlókkal tüntetőket távozásra szólította fel, illetve arra kérte őket, hogy tegyék el a zászlókat. A kínai és a francia zászlók lengetését viszont engedélyezte a rendőrség.

Az Eiffel-toronyból délután fél egykor Stéphane Diagana volt atléta indította el a váltófutást, amelynek haladását az összetűzések folyamatosan akadályozzák, s ezért a szervezők rendszeresen megállítják a menetet.

Két Tibet-barát tüntető férfi tibeti zászlót lengetve feküdt az úttestre a láng érkezése előtt, de a rendőrök azonnal letartóztatták őket. Néhány perccel később a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő szervezet két aktivistája próbálta meg a rendőrkordont átugorva a tőlük három méterre haladó lángot elérni, de a rendőrök feltartóztatták őket. A Párizs környéki Ile-de-France régió tanácsának Zöldekhez tartozó elnökhelyettese, Mireille Ferri pedig poroltóval közeledett az Eiffel-torony felé, amikor a rendőrség előállította.

Délután kettő körül fél tucat személy próbálta meg eloltani a Szajna-parton haladó olimpiai lángot, de a rendőri erőknek sikerült őket is megállítaniuk.

Ezzel párhuzamosan az Eiffel-torony első emeletén, a biztonsági erők figyelmét kijátszva, tiltakozóknak sikerült egy négyméteres fekete zászlót elhelyezniük, amelyen bilincsek ábrázolják az olimpiai öt karikát.

A vasárnapi londoni összetűzések után - melynek nyomán a Scotland Yard összesen 37 személyt állított elő közrend megsértése miatt -, államfőknek kijáró biztonsági intézkedésekkel fogadta Párizs az olimpiai lángot: földön, égen és a Szajnán összesen háromezer rendőr vigyázza az olimpia játékok legfőbb szimbólumát. A fáklyát tartó váltófutót 200 méter hosszan egy 65 motorosból, 100 görkorcsolyás rendőrből és ugyanennyi tűzoltóból álló "biztonsági burok" veszi körül. Mögöttük pedig 32 rendőrautóban 160 rendőr és egy csoport motoros biztonsági őr zárja a sort.

Az olimpiai láng hétfőn hajnalban érkezett meg Párizsba, európai körútja utolsó állomására, ahonnan az egyesült államokbeli San Franciscóba viszik tovább. A fáklya kedden hagyta el Pekinget, hogy öt kontinens 19 országának 19 városát érintve a nyári játékok előtt térjen vissza Kínába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását