2024. április 29. - Péter

Kiosztották a Károli Gáspár-díjakat

A biblikus tudományokban elért kimagasló eredményekért adományozott Károli Gáspár-díjakat kedden osztották ki Budapesten, az elismeréseket az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője, Csepregi András adta át.
2007. október 30. kedd 18:34 - Hírextra

A szakmai kuratórium javaslata alapján az idén Boleratzky Lóránd jogtudós, Győri L. János irodalomtörténész és Nagy István teológus kapta a díjat a kulturális tárcától.

Fabiny Tibor, a kuratórium tagja laudációjában Boleratzky Lórándról elmondta, hogy ösztöndíjasként Helsinkiben és Berlinben kutatott, majd a miskolci egyetemen tanított jogot. Az ökumenizmus és az evangélikus egyházjog kapcsolatát kutatta, e tárgyban öt könyvet is megjelentetett. Tíz évig az Ordass Lajos Baráti Kör elnökeként is tevékenykedett, nagy része volt az evangélikus püspök rehabilitálásában.

Győri L. János a XVI-XVII. századi magyar protestáns irodalomtörténet jeles művelője, munkáiban a reformáció és ellenreformáció korának egyháztörténetét és művelődéstörténetét dolgozta fel - mondta méltatásában Fekete Károly debreceni egyetemi tanár. A cívis városban - akkori nevén a Kossuth Lajos Tudományegyetem - a Régi Magyar Irodalom Tanszéken, majd a debreceni Hittudományi Egyetemen lett tanár. Az Országos Református Tanáregyesület elnökévé választotta, könyvet írt az 1956-os debreceni forradalmi eseményekről is.

Nagy István teológus, református lelkész érdemeit Kósa László akadémikus, történész, a kuratórium elnöke méltatta. Mint felidézte, a berni ösztöndíjas kutatások és a spirituális lelkigondozás után 1992-től a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi Tanítóképző Főiskolai Karának főigazgatójává nevezték ki. Itt a semmiből teremtett tanszékeket, ő írta meg a tanmeneteiket és szinte mindegyiken katedrát is vállalt - mondta. Egyházi közéleti működéséről kiemelte, hogy két cikluson keresztül a református egyházi zsinat tagja volt.

A Károli Gáspár-díj az alapítók megfogalmazása szerint azoknak a magyar állampolgároknak adományozható, akik a biblikus tudományokban - fordítással, tanulmánnyal - kimagasló eredményeket értek el, vagy kiemelkedőt alkottak a magyar líra és próza nyelvi megújítása területén. Az elismerést alapítása, 1997 óta évente egyszer, a reformáció napja, október 31. alkalmából adják át.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását