2024. május 6. - Ivett, Frida

A finn miniszterrel találkoztak

Tarja Cronberg finn munkaügyi miniszterrel találkoztak hétfőn az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagjai; a tárcavezető beszámolt többi között arról, hogy az Európai Unió támogatása sokat segített a munkanélküliség csökkentésében. G
2008. április 7. hétfő 16:01 - Hírextra

A finn miniszter érzékeltette, milyen sokat számított országukban a munkanélküliség csökkentésében, a foglalkoztatás javításában az európai uniós támogatások felhasználása. Magyarországon is jó az esély arra, hogy a társadalmi megújulás, valamint az infrastrukturális operatív programok jelentősen hozzájáruljanak a munkanélküliség csökkentéséhez, a foglalkoztatottság javításához.

A közös problémák között említette a szocialista politikus, hogy mindkét országban komoly gond a feketemunka - Finnországban ez elsősorban az építőiparra jellemző.

Egyetértettek abban, hogy szigorú szankciókra azért is szükség van, mert a feketén foglalkoztatás egyrészt a munkavállalók kiszolgáltatottságát növeli, másrészt versenyhátrányt jelent a tisztességes vállalkozásoknak, illetve a legálisan foglalkoztatottak viselik a társadalombiztosítási és járulékterhek egészét.

Gúr Nándor hangsúlyozta: közös feladat az is, hogy a szakképzést még inkább a munkaerőpiac igényeihez igazítsák.

A bizottsági elnök emlékeztetett arra, hogy Finnországban sokat tettek a nem tipikus foglalkoztatási formák, így a részmunkaidős, a határozott idejű alkalmazás, a távmunka ösztönzéséért. Magyarországon is további ösztönzőkre lenne szükség. A munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt érdekeltebbé kellene tenni a részmunkaidős foglalkoztatásban - tette hozzá.

Ennek egyik módja, hogy a munkáltatóknak ne kelljen lényegesen több járulékot fizetniük, ha két dolgozót foglalkoztatnak négy-négy órában egy nyolcórás dolgozó helyett. Ugyanígy a munkába járás támogatása is többe kerül jelenleg a munkáltatónak, ha négyórás munkaidőben foglalkoztat nyolcórás munkaidő helyett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását