2024. április 23. - Béla

Vita Lengyel Zoltán bizottsági helyéről

A volt fideszes, most független Lengyel Zoltán továbbra is ragaszkodik költségvetési bizottsági helyéhez, Varga Mihály, a testület fideszes elnöke szerint azonban az Országgyűlésnek jövő hétfőn mindenképpen szavaznia kell arról, hogy a Fidesz tölthesse be
2008. október 7. kedd 16:00 - Hírextra
A Fidesz hétfőn délelőtt jelentette be: levélben kezdeményezte Szili Katalin házelnöknél, hogy Ágh Péter és Borsos József fideszes képviselő kerüljön a költségvetési bizottságba a két volt fideszes, jelenleg független Lengyel Zoltán és Tóth András helyére, akiknek a két fideszes szociális bizottságibeli tagságát ajánlották fel. Tóth András elfogadta a cserét, így erről hétfőn szavazott is az Országgyűlés, Lengyel Zoltánt azonban nem tudták elérni, így erről a házbizottság tárgyal majd csütörtökön.

Varga Mihály keddi sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére azt mondta: a parlamentnek Lengyel Zoltán bizottsági helyéről is szavaznia kellett volna, csak "a Fidesz-frakció végtelen türelme és házelnök asszony iránt érzett szeretete" idézte azt elő, hogy mégsem voksoltak erről a témáról.
Mint mondta, a parlament eddig kialakult gyakorlata szerint a házelnöknek kell előterjesztenie a bizottsági helyekre a javaslatot, Szili Katalin azonban azt kérte, hogy a Lengyel Zoltánnal is beszéljenek előtte. Olyan emberrel azonban nehéz beszélni, akit nem tud elérni sem a Fidesz-frakció, sem az Országgyűlés főtitkára - jegyezte meg Varga Mihály.

A Fidesz alelnöke szerint ez azonban nem változtat a helyzeten, a parlamenti pártok közötti megállapodásnak megfelelően a Fidesznek 13 hely jár a parlament költségvetési bizottságában, és jövő hétfőn a parlament szavazni fog Lengyel Zoltán bizottsági helyéről. Hozzátette: a házelnök dolga biztosítani a házszabály azon előírását, hogy minden függetlennek kell bizottsági helyet biztosítani. Mint mondta, a Fidesz tett egy gesztust Lengyel Zoltán felé, és azt mondta, hogy szociális bizottságban helyet biztosít számára, de ha ezt nem fogadja el, akkor nem fog bizottságban dolgozni.

Lengyel Zoltán az MTI-nek azt mondta: továbbra is ragaszkodik bizottsági helyéhez. Szerinte a Fidesz kezdeményezésével "kibújt a szög a zsákból", a párt bebizonyította, hogy nem fontos számára az ifjúságpolitika, a szociálpolitika és a munkanélküliség. Ebben a bizottságban, úgy tűnik, nem fontos, hogy "az ellenzék pártkatonái" le tudják-e szavazni a kormány előterjesztését, vagy érvényt tudnak-e szerezni saját elképzeléseiknek - mondta Lengyel Zoltán.

A Fidesz azt követően kezdeményezte a bizottsági cserét, hogy a múlt héten a Fideszből kilépett két független képviselő hiányzása tette lehetővé, hogy a szocialisták meg tudták szavazni az adótörvények és a Robin Hood-adó általános vitára való alkalmasságát a költségvetési bizottságban.

A 29 tagú költségvetési bizottságból csak ők ketten hiányoztak. Az MDF-es Herényi Károlynak az ülés közben kellett távoznia, ezért a fideszes képviselőket bízta meg, hogy távollétében helyette szavazzanak. Így hiába mondott nemet a jövő évi adótörvényekre az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF is, a szocialisták szavazataival a bizottság 14 igen és 13 nem mellett általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot. A Robin Hood-adóról szóló előterjesztés általános vitára alkalmasságát is csak az MSZP támogatta a bizottság ülésén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását