2024. április 29. - Péter

Különleges ízek

Különleges "ízekkel" kecsegtet a Tapas De Flamenco, azaz flamenco falatkák című táncelőadás, amelyre április 18-án kerül sor a Hagyományok Házában.
2008. április 7. hétfő 15:58 - Hírextra

A FlamenCorazónArte Táncszínház - bár előadását a híres spanyol tapas, azaz előételek, falatkák alcímmel prezentálja - tagjai, valamint a kísérő zenészek magyarok, szintúgy a koreográfia, valamint a rendezés is magyar táncos nevéhez fűződik. Ajtai Krisztina, Achkar Laura, Csermák Zsuzsa, Herendi Zsuzsanna, Pirók Zsófia és Lippai Andrea táncolnak a színpadon. Az előadás koreográfusa és rendezője Lippai Andrea Harangozó Gyula-és EuroPas díjas táncművész.

A falatkák elnevezést azért választották a produkcióhoz, mert a különböző flamenco táncok széles palettájából kívánnak ízelítőt adni, a tradicionális és modern irányzatokat egyaránt felölelve.
A flamencóról sokan azt gondolják hogy spanyol néptánc, pedig sokkal többről van szó - emlékeztetnek rá az előadók. Arab, zsidó, keresztény, indiai és cigány eredetű, ősi zenei motívumok és ritmusvilágok egymásra hatásából alakult ki. Szervesen hozzátartozik ma is az Andalúziában élő emberek vallásaihoz, mindennapi életéhez. Két főbb stílusát különböztetik meg.

 Az egyik a cante jondo, amely mélyről jövő, bensőséges zene, a másik a cante chico, a kis ének. Ezeken belül több alfajt is megkülönböztetnek, a cante chicóhoz tartozik például az alegria, a buleira, a fandango és a tangó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását