2024. április 25. - Márk

Orchidea- és broméliaparádé

A reneszánsz jegyében rendezték meg idén a hagyományos tavaszi orchideakiállítást a városligeti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A vasárnap estig látogatható színpompás virágparádéra és növényvásárra már a pénteki nyitáskor is sokan kíváncsiak voltak.
2008. április 4. péntek 15:37 - Hírextra
A lepke- és papucsorchideák, a dús Cymbidium-bokrok, a tillandsiák és a broméliák közé illesztett reneszánszkori főúri viseletek másolatai, a korszak híres magyar és külhoni költőinek versei és régi tárgyak idézik fel az akkori kor hangulatát.

Melyek ma a legdivatosabb orchideák? - az MTI munkatársának kérdésére a Magyar Orchidea Társaság elnöke, Pachinger Zoltán beszámolt róla, hogy nemrég érkezett meg Tajvanról, ahol a legújabb nemesítések eredményeként most a vízesésszerű, hatalmas, lecsüngő fejű fehér fajták dívnak. Ezekből a különleges újdonságokból 20 hatalmas tő díszíti majd a pekingi olimpia nyitó ünnepségét.

Nagyon kedveltek a pöttyösek is, valamint a Phalaenopsis hibridek, a fehér-sárga fürtvirágzatú Dendrobiumok - tudta meg az MTI tudósítója Lutz Röllkétől, az egyik legtekintélyesebb német szakértőtől és tenyésztőtől, aki régóta szoros kapcsolatban áll a Magyar Orchidea Társasággal és akinek több hatalmas üvegháza van Európában. A bájos, könnyed Cattleya és a hatalmas virágú, többnyire bordós-sötétpiros árnyalatú Miltona is sokakat megbabonáz.

A vásár főszereplője természetesen az orchidea, de sok rododendron, többféle bromélia, flamingóvirág, citromfák, hagyományos szobanövények, kaktuszok, szakkönyvek, speciális földkeverékek, tápoldatok is kaphatók a standokon.

Ami a gondozást illeti, a fő kérdés: alámeríteni vagy öntözni? Sok orchideabarát leginkább a vízbe merítést alkalmazza. Egyes szakértők szerint sokszor mégis jobb felülről öntözni. Ez fajtától is függ. A cserépből kicsurgó vizet soha nem szabad visszaönteni a növényekre, mert ha beteg az egyik egyed, elfertőzheti a másikat is.

Általában hetente egyszer kell alaposan öntözni, és a növényeknek le kell száradniuk a következő öntézésig.

A túlöntözést mindenképpen kerülni kell - javasolják a szakértők - mert ha a növény kiszáradt, még regenerálódhat, de ha a gyökerek egyszer már megfulladtak, soha többé nem tudják felvenni a vizet és elpusztul a szépséges virág.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását