2024. április 27. - Zita

Római hajóroncsra akadtak

Az első évszázadban közlekedett római teherhajó roncsaira találtak rá régészek Kölnben. A lelettől fontos ismeretekekre számítanak a kétezer évvel ezelőtti technikára és szállítási módozatokra vonatkozóan.
2007. december 10. hétfő 15:14 - Hírextra

"Fennáll annak a reális lehetősége, hogy a közép-európai vizeken közlekedett utolsó római teherhajóról van szó" - nyilatkozta Gerd Hellenkemper, a kölni emlékműgondozás felelőse.

A kölni belvárosában folyó metróépítkezés helyszínén, csaknem 12 méter mélységben feltárt kétméteres tölgyfa deszka az első vizsgálatok szerint egy 22 méter hosszú és három és fél méter széles teherhajó darabja lehetett. A deszka elkészítéséhez használt tölgyfa számítások szerint ie. 142-ből való - mondta Hellenkemper. A hajót feltehetően Kölnben építették, mivel a felhasznált faanyag a városhoz közeli hegyvidékről származott.

A lapos fenekű teherhajó a római uralom alatt álló Köln kikötőjében süllyedt el és megfeneklett a hajdani medervonalban. A hozzá hasonló felépítésű hajók a római kori Európában az első évszázadban terjedtek el széles körben, és köveket, faanyagot vagy háziállatokat szállítottak. A feltárt roncsdarabot négy részre vágva felszínre hozzák és a nem kis összeget igénylő restaurálás után feltehetően 2011-ben múzeumban kiállítják.

A hajóroncs egy másik, ennél jóval nagyobb darabja még mindig egy betonfal mögött fekszik, amely átfúrta a hajó fenekét. Egyelőre még nem tudni, hogy egyáltalában kiszabadítható-e ez a roncsdarab és ha igen, mikor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását