2024. május 6. - Ivett, Frida

Szükség van a reformértékű lépésekre

Szükség van reformértékű lépésekre - mondta Gyurcsány Ferenc pénteki nemzetközi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva. A kormányfő az egészségügyet és a felsőoktatást említette példaként.
2008. április 4. péntek 15:35 - Hírextra
A miniszterelnök az egészségügyben szükségesnek tartja a szektorsemleges finanszírozás feltételeinek megteremtését, annak érdekében, hogy a mainál nagyobb verseny alakulhasson ki a biztosítottakért az egyes szolgáltatók között. Megjegyezte: a társadalombiztosítás jelenleg túlnyomórészt köztulajdonban lévő egészségügyi intézményeket finanszíroz, miközben már megjelentek a magánszolgáltatók.

Gyurcsány Ferenc fontosnak nevezte, hogy ha a pénztári oldalon mérséklődik a betegekért folyó verseny, akkor azt fokozni kell a szolgáltató oldalán, mert ez javítja a minőséget. Utóbbit szerinte úgy lehet megtenni, ha közelítik a közszolgáltatónak és a magánszolgáltatónak nyújtott finanszírozást.

Az MSZP elnöke kitért arra, hogy még nem zárult le az egészségbiztosítási pénztárakról szóló vita. A magántulajdonosok bevonásával kapcsolatos nyilatkozatokat hangulatkeltésnek nevezte. Álláspontja szerint a jogszabálynak egy sor reformértékű eleme volt, például a fejkvóta alapú finanszírozás, amit egészen biztosan meg kell tartani.

A kormányfő az elmúlt két év egyik rendkívül fontos eredményének tartja, hogy a felsőoktatásban megvalósították az átjárhatóságot az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés között. Hozzátette: ez az átjárás rendkívül szűk, 15-15 százalék.

A tandíj eltörlése kapcsán azt mondta, nyitott a rektori konferencia kidolgozás alatt álló javaslatára, amely lényegesen nagyobb arányban nyitja össze a két szférát. Így az állami finanszírozás nagyságának csökkentése nélkül, a hallgatók mindenkori teljesítménye döntené el, kiket finanszíroz az állam.

A miniszterelnök szerint nem ő az akadálya egy szakértői kormány megalakulásának, erről a parlament dönthet. Hangsúlyozta: a kérdés az, van-e jelentős többsége az Országgyűlésben - Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vagy bárki más vezetésével - egy 2000 milliárd forintos kiadáscsökkentésnek. A miniszterelnök szerint szerkezeti átalakításokra, és 1000-2000 milliárd forintos kiadáscsökkentésre van szükség.

Megjegyezte: a parlamentben ehhez jelenleg nincs támogatás. Az MSZP nem szavazna meg egy 2000 milliárd forintos kiadáscsökkentő csomagot, én a párt elnökeként nem járulnék hozzá - jelentette ki a kormányfő.

Emlékeztetett arra, hogy a parlament egy 70-80 milliárd forintos átrendezéshez is csak szűk többséggel járult hozzá. Úgy vélte ugyanakkor, hogy egy érdemi ellenzéki kiadáscsökkentő csomaghoz "megszervezem a szocialista párt támogatását".

Arra a kérdésre, mi a garancia arra, hogy az MSZP nem kényszeríti őt bele egy választások előtti költekezésbe, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta, a garancia az MSZP egészének erős meggyőződése, az elnökség ugyanezt képviselő álláspontja, és az, hogy ez a feltétele minden további politikai szereplésének.
A szocialista vezető közölte: olyan költségvetést, olyan lépéseket nem fog támogatni, amely eltérítené az országot a gazdasági egyensúlyi pályától.

Egy másik kérdésre kifejtette: nem a jelenlegi politikai helyzet teszi nehézzé az adóreformot, hanem "a nagyon jelentős, szervezett, erős reformellenes politikai és társadalmi többség".
Gyurcsány Ferenc szerint az adóreform azt jelenti, hogy vagy jelentősen csökkentjük a társadalmi kiadásokat, vagy az adófizetők között jelentősen megváltoztatjuk a terhelést. Kifejtette: egy minimális, ötszáz milliárd forintos teheráthelyezés, amely a vállalatok terheit csökkenti, a lakosság terheit növeli, háztartásonként évente 125 ezer forintos pluszterhet jelentene. Hozzátette: Magyarországon ilyen programot csak akkor lehetne megvalósítani, ha a legnagyobb politikai pártok közösen megállapodnak abban.

A kormányfő úgy vélte, ha a mai ellenzék legnagyobb pártja adná a kormányt, akkor "önfeladás nélkül reformprogramot nem valósíthatna meg". Vagy azt teszi, amivel az elmúlt két évben folyamatosan vádolta a kormányt, vagyis választási és kormányprogramja homlokegyenest más, vagy nem csinál semmilyen reformot - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy bár igény lenne rá, de a kormányprogramban nem szerepel az adóreform.

Ha a költségvetésben van mozgástér, akkor azt adócsökkentésre kell fordítani - fogalmazott, megjegyezve: a különadó, az egészségügyi hozzájárulás csökkentésére gondol.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását