2024. április 29. - Péter

Állatkerti konferencia

Az utóbbi időben megváltozott állatkerti feladatok bemutatása volt a célja annak a kétnapos konferenciának, amelyet csütörtökön és pénteken tartottak Szegeden és a vajdasági Palicson.
2008. április 4. péntek 16:31 - Hírextra
A szakemberek bemutatták a Szegedi Vadaspark és a Palicsi Állatkert két évvel ezelőtt indított közös projektjét, először a dél-alföldi városban, majd pénteken a vajdasági településen. A május 15-én záruló program jelentős fejlesztéseket hozott mindkét létesítménynek.

2006-ban 70 milliós költségvetést terveztek a pályázat beadásakor, melynek 75 százalékát az Európai Regionlis Fejlesztési Alap finanszírozta, 20 százalék a magyar kormány hozzájárulása és mintegy 5 százalékot kellett a szegedi önkormányzatnak vállalnia. Ebből mindkét állatparkban egyebek mellett létrejött egy oktató központ, mely az új elvárások teljesítésének egyik fontos helyszíne.

Veprik Róbert a Szegedi Vadaspark vezetője elmondta: csaknem tíz éve az új elvárások négyes funkció köré gyűjthetők. Így a természetvédelem, az oktatás, a kutatás és a szórakoztatás a legfontosabb elemek, melyeknek meg kell felelniük.

Az igazgató elmondta, hogy az utóbbi időben megváltozott az állatvédelmi gondolkodás is: nagyobb kifutók épülnek, és olyan fajokat tartanak elsősorban, melyek fajvédelmi programokban vesznek részt. Ebben eddig két állatkert járt élen, a Fővárosi Állat- és Növénykert illetve a Szegedi Vadaspark. Mostanság azonban már lassan az összes állatkert belátja ezt.

Ezekhez a tenyészprogramokhoz kapcsolódva, Szegeden is megtalálható a hópárduc, a bambusz maki, a fossza, az aranyfejű oroszlánmajom, a jaguár, a sörényes farkas, a bóbitás gibbon, a sörényes makákó, a vöröshátú maki illetve az ezüst selyem majmocska is. Emellett több esetben születetett a Tisza-parti városban olyan egyed, mely eddig csak ritkán szaporodott állatkerti körülmények közt.

Sinkovics Mirko, a Palicsi Állatkert igazgatója elmondta: bár intézményük idősebb a szegedinél, egyelőre a fejlődésben csak követni tudják magyar kollégáikat. Ezért örültek a program nyújtotta lehetőségeknek, több munkatársuk látogatott Szegedre és dolgozott is a vadasparkban illetve sok diák is átlátogatott. Emellett nagy örömmel fogadták a magyar szakembereket és a magyar tanuló csoportokat.

A két vezető egyetértett abban, hogy a vetélkedés nem vezet eredményre. A programmal az együttműködést szolgálják, hisz miután különböző gyűjteménnyel rendelkeznek, erősíteniük kell egymást az állatparkoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását