2024. május 6. - Ivett, Frida

Világnap először

Idén, április 2-án első ízben tartják meg az Autizmus Tudatosság Világnapját. Az ENSZ ezt a napot annak szenteli, hogy felhívja a figyelmet erre a létező, de még mindig sok téves elképzeléssel körülvett állapotra.
2008. április 2. szerda 12:59 - Hírextra

Becslések szerint 60 ezerre tehető az autizmussal élő emberek száma hazánkban.

Magyarországon a 80-as években – az Esőember című film bemutatása után - kezdődtek meg az első kutatások ez irányban, és ekkor alakultak az első szülői szervezetek, alapítványok, egyesületek. Ma már sok civil szervezet működik az országban, melyek az autista emberek mindennapjait igyekeznek élhetőbbé tenni.

Érdekükben már több kedvező lépést tett a kormány, illetve a parlament; például a fogyatékos személyekről szóló törvény 2003-as módosítása már önálló fogyatékossági ágnak ismeri el az autizmust.

Az MSZP országgyűlési frakciójának Szociális szakcsoportja fontosnak tartja az autizmussal élő gyermekek diagnosztizálására –a szociális tárca koordinálásával- eddig létrehozott diagnosztikai centrumok országos hálózatának fejlesztését, bővítését.

A szakcsoport támogatja azt a kezdeményezést, hogy minél hamarabb el kell indítani az autizmus szakos gyógypedagógus-képzést Magyarországon.

Mindemellett minden olyan kezdeményezést, törekvést segíteni kívánnak a szocialista szakpolitikusok, amely egy komplex eszközrendszeren - Országos Autizmus Stratégia - keresztül szociális, foglalkoztatási és oktatási területen is előre lépést jelentenek, hogy ezzel javítják az autista emberek életminőségét, életkörülményeit.

Vidorné Szabó Györgyi, az MSZP-frakció Szociális szakcsoportvezetője

Kiadó: MSZP-frakció

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását