2024. május 3. - Tímea, Irma

Ősi szexuális átoktábla

Szexuális természetű átoktáblára leltek Ciprus déli partján, Limassol közelében, a sziget legrégebbi városállama - Amathus - feltárása során.
2008. július 15. kedd 10:36 - Hírextra
A feltárásokon dolgozó francia Pierre Aupert, az Athéni Régészeti Iskola vezetője szerint az ólomlemezen görög felirat van, amelyet csupán részben fejtettek meg. A dekódolt írás szerint az egykor megátkozott férfinak valamely "jóakarója" azt kívánta, hogy minden szeretkezés közben fájjon a hímtagja.

A The Cyprus Weekly című hetilapnak nyilatkozva Pierre Aubert elmondta, hogy az átoktáblán egy álló férfi látható, kezében egy homokórára emlékeztető tárggyal, teste felett pedig a megfejtetlen felírat látható. A dolog érdekessége, hogy az átoktábla a Kr. u. VII. századból származik, amikor a kereszténység már sziklaszilárdan megvetette lábát a szigeten.

Auber professzor feltételezése szerint a lelet arra utal, hogy Cipruson ebben az időszakban a pogányság korából visszamaradt varázslók és jövendőmondók tevékenykedtek.
Mint rámutatott, az átoktáblák nem szokatlanok a régészeti gyakorlatban, ám a felíratok hosszabbak és régebbiek, többnyire a Kr. e. II-III. századból származnak.

Az ólom átoktáblára egy egykori víztározó üledékében bukkantak, ahol egyebek közt között egy sor épségben fennmaradt vizeskorsóra leltek. Az egyik korsó bronzból készült, a leletek között agyagedény-töredékek is vannak.

Az ólom átoktáblával ellentétben a többi lelet a Kr. e. 300-tól a Hadrianus-császár uralkodásáig (117-138) tartó időszakból származik. Emberi csontvázat nem találtak a régészek, csupán néhány állati csontra bukkantak.

A víztároló elhelyezkedéséből kiindulva arra lehet következtetni, azt a tetőről lefolyó csapadék összegyűjtésére építették.

A főníciaiak által Krisztus előtt 1500 körül alapított Amathus gabonatermesztésből és rézbányászatból élt. A rómaiak idején egy provincia székhelye volt, egészen a VII. századig virágzott, s a XII. századra pusztult el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását