2024. május 3. - Tímea, Irma

Óriásvizsgálat bemutatása

Ugyanolyan hatásosnak bizonyult a telmiszartan hatóanyagú új gyógyszer a magas vérnyomású, valamint egyéb szív- és érbetegségben szenvedők kezelésében, mint a már korábban is alkalmazott ramipril, viszont lényegesen ritkábban volt mellékhatása - vált isme
2008. április 2. szerda 08:54 - Hírextra
Ma már az egész világon a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg és minden negyedik-ötödik felnőttnek előbb vagy utóbb magas lesz a vérnyomása. Ez azt jelenti, hogy évente mintegy 5,7 millióan vesztik életüket agyi érkatasztrófa következtében és 7,6 millió ember fejezi be életét szívinfarktus miatt.

Nem véletlen, hogy a vezető gyógyszergyárak igyekeznek mind több hatásos készítményt létrehozni, melyek a szív- és érbetegségek leggyakoribb formáját, a magas vérnyomást csökkentik. Kiderült, hogy a vérnyomás emelkedésében olyan érszűkítő anyagoknak van alapvető szerepe, melyeket a szervezet maga termel, illetve amelyek anyagcserénk közben bizonyos enzimek hatására folyamatosan keletkeznek.

Sikerült előállítani olyan gyógyszereket, amelyek azt az enzimet gátolják, amelyik a legerősebb érszűkítő anyagot létrehozza, és ezeket a készítményeket ma már milliók szedik szerte a világban. Gondot jelentett viszont az, hogy a betegek 15-25 százaléka ezeket a szereket, az ACE-gátló névre keresztelt vérnyomáscsökkentőket mellékhatások miatt nem tudják sokáig használni.

A gyógyszerkutatóknak sikerült megtalálni egy másik, hasonló hatású gyógyszercsoportot, amelynek vérnyomáscsökkentő hatása másutt érvényesül, és így alig vannak kellemetlen mellékhatásai. Ezek közé tartozik a telmiszartan, amelyet az ONTARGET betűszóval jelölt, nagy nemzetközi vizsgálatban alkalmaztak.

Ma átlag 15 esztendőt és egymilliárd dollárnyi költséget jelent minden, milliók életét mentő, fontos gyógyszer előállítása a kémiai molekula megtervezésétől a patikába kerülésig. Ezután pedig még éveket vesznek igénybe azok a tanulmányok, amelyekkel az új gyógyszer pontos adagolását, legjobb alkalmazását igyekeznek tovább finomítani.

Az ONTARGET óriásvizsgálat eredményeit a hatalmas nemzetközi munkát vezető kanadai professzor, Salim Yusuf ismertette. A különböző szív- és érbetegségben szenvedő résztvevők egyik csoportja az újabb szert, a telmiszartant, a másik csoport a már korábban is használt ramiprilt szedte. Szerte a világban 26.620 önként jelentkező beteg kapta a vizsgálati kezelést.
Yusuf professzor bemutatta, hogy a kétféle gyógyszer egyformán csökkentette a vérnyomást, de a telmiszartan hatóanyagú tablettát szedők között kellemetlen, a gyógyszer további alkalmazását lehetetlenné tevő mellékhatás szinte alig fordult elő. A kutatók azt is vizsgálták, hogy a hasonló célból adott, de különböző hatásmódú szerek együttes alkalmazása jelentene-e valami előnyt, esetleg még erélyesebb gyógyhatást.

Kiderült, hogy elég csak egyféle ilyen gyógyszert adni a vérnyomás csökkentésére. A kétféle szer kombinációja nem volt hatásosabb, mint külön-külön, ám több lett a mellékhatás.

A világ 40 országának 700 gyógyintézetben folyt éveken keresztül ez a munka, és a vizsgálatok eredménye azt mutatta: a gyógyszeres kezelés tökéletesedésének jóvoltából a súlyos szívbetegek életét évekkel sikerült meghosszabbítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását