2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kezdődik a koalíciós egyezkedés

Reggel beadták lemondásukat a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok. A liberálisok hétfő este döntöttek erről azután, hogy a kormányfő menesztette az egészségügyi minisztert. 14 órakor koalíciós egyeztetést tart az MSZP és az SZDSZ.
2008. április 1. kedd 13:59 - Hírextra
Az MSZP hétfőn kiállt a miniszterelnök mellett. Lendvai Ildikó frakcióvezető az Estében azt mondta, a szocialisták nem készülnek Gyurcsány Ferenccel szemben bizalmatlansági indítvány benyújtásra. Azt is mondta, az előrehozott választás senkinek sem érdeke.

Kóka János pártelnök úgy fogalmazott, "Gyurcsány Ferenc szombati beszédével felrúgta a közös kolalíciós reformprogramot, ezzel pedig a szocialisták és liberálisok közti koalíciós megállapodást. Az SZDSZ ezért a továbbiakban nem kíván kolalíciós szerepet vállalni a jelenlegi kormányban." Az SZDSZ elnöke hétfő este jelentette be, hogy kilépnek. Április végére rendkívüli küldöttgyűlést hívnak össze, akkor döntenek majd hivatalosan is arról, hogy a párt nem vállal tovább szerepet a koalícióban.

Azt viszont már az SZDSZ ügyvivői testülete hétfőn eldöntötte, hogy visszahívják minisztereiket és államtitkáraikat. Kóka János világossá tette, hogy Gyurcsány Ferenccel nem tudnak együttműködni, és a Gyurcsány által vezetett kormányt kívülről sem támogatják. Arra a kérdésre, hogy milyen lépést tennének, ha nem Gyurcsány Ferenc lenne a kormányfő, Kóka János azt válaszolta: először a szocialistáknak kell eldönteniük, hogy mit akarnak.

Nyakó István, az MSZP szóvivője hangsúlyozta: "a köztársaság miniszterelnöke Gyurcsány Ferenc, és az MSZP támogatja Gyurcsány Ferencet." A szocialista párt hétfőn döntött arról, hogy kiáll a kormányfő mellett, és ha kell, vállalja a kisebbségi kormányzást is.

A szocialisták kedden délután 2-kor még tárgyalnak a liberálisokkal. Az SZDSZ már csak a tárcák átadást tervezi, és néhány technikai kérdést akar tisztázni, a szocialisták szerint azonban még érdemes átgondolni a kolalíció sorsát.

Lendvai ildikó, az MSZP frakcióvezetője jelezte: "az előrehozott választást semmiképpen nem akarjuk, nemcsak azért, mert nem érdekünk, hanem mert az országnak sem érdeke, és én úgy látom, hogy végképp nem érdeke és törekvése a szabaddemokrata kollégáknak sem." A szocialisták szerint külső támogatással kisebbségben is végig tudják vinni a reformokat.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását