2024. április 25. - Márk

Az SZDSZ a jelenlegi kormányban nem vállal szerepet

Az SZDSZ ügyvivő testülete egyhangúlag úgy döntött, hogy miután Gyurcsány Ferenc szombati beszédével felmondta a közös koalíciós reformprogramot, ezzel pedig a szocialisták és liberálisok koalíciós megállapodását, a Szabad Demokraták Szövetsége a továbbia
2008. március 31. hétfő 20:17 - Hírextra
Az SZDSZ-es kormánytagok április 30-i hatállyal lemondanak posztjukról, addig viszont ellátják kormányzati és parlamenti feladataikat - tette hozzá Kóka János.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy ez a döntés nem személyi kérdésekről szól, hanem arról, hogy "a miniszterelnök szombaton hátat fordított a közösen elfogadott kompromisszumos reformprogramnak." Mint mondta, sajnálják, hogy ebben a koalícióban a kormány nem volt képes végigcsinálni azt a programot, amely az egészségügyben, az oktatásban és a közteherviselésben megoldotta volna azokat a problémákat, amelyek megoldására a politikai elit a rendszerváltás óta nem képes.

Emlékeztetett rá, hogy a szocialisták és a szabad demokraták decemberben, illetve januárban közösen szavazták meg az egészségbiztosítási reformtörvényt. Véleménye szerint amennyiben Gyurcsány Ferenc e mögül a program mögül kiáll, "akkor a Gyurcsány-kormány programja mögül áll ki."

A liberálisok frakcióvezetője közölte, hogy pártja a parlamentben - függetlenül attól, hogy milyen pozícióban - továbbra is annak érdekében dolgozik majd, hogy azokon a területeken, ahol változás szükséges, ezek a változások megtörténhessenek.

Mint mondta, elő fognak állni egy közteherviselési programmal, szeretnék elérni a lehető legjobb egészségügyi programot és szeretnék, ha folytatódna a felsőoktatási reform.

Kóka János szerint ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a további megszorítások és újrakezdődjön a gazdasági növekedés, arra van szükség, hogy a kormány vegye komolyan a közgazdászok, az egészség- és oktatáspolitikusok egybehangzó javaslatait ezeknek a változásoknak a folytatására.
A pártelnök újságírói kérdésre elmondta, hogy kedd délután kettőkor a szabad demokraták és a szocialisták egyeztetést tartanak, ahol az SZDSZ ismerteti a liberálisok ügyvivői testületének állásfoglalását és egyeztetnek arról, technikailag hogyan bonyolítható le zökkenőmentesen a miniszterek lemondása.

Hozzátette, hogy a szabad demokraták felelőssége és célja az, hogy csak olyan lépéseket tegyenek, amelyek segítik a kormány működését és a miniszterek és államtitkárok lemondásával nem szeretnének zavart kelteni.

Elmondta, hogy a koalícióból való kilépéshez a párt országos tanácsának (ot) javaslatot kell tennie a rendkívüli küldöttgyűlésnek. Hozzátette, az ot szombati ülésén indítványozni fogja, hogy a rendkívüli küldöttgyűlés napirendjére vegyék fel javaslatot a kormányból kiválásra.
Kóka János elmondta, hogy a küldöttgyűlést április végére tervezik.

Arra a kérdésre, hogy ha Gyurcsány Ferenc lemond, akkor az SZDSZ a koalícióban marad-e, azt felelte: az ügyvivő testület döntése arról szól, hogy az SZDSZ nem kíván koalíciós szerepet vállalni a jelenlegi kormányban. "A jelenlegi kormányt pedig Gyurcsány Ferenc vezeti" - tette hozzá.

Magyarázatként elmondta, hogy "ha a szocialisták más döntést hoznak, az már nem ennek a kormánynak erről a programjáról szól, hanem egy másik keretről, akkor nyilván a szabad demokraták eldöntik, hogy mit csinálnak."

A kisebbségi kormány életképességéről úgy vélekedett, hogy ez is alkalmassá teszi a jelenlegi kormányt, hogy kitöltse a ciklusát. Hozzátette: semmiféleképpen nem céljuk az, hogy "Orbán Viktor átvegye a kormányrudat." Véleménye szerint ugyanis a Fidesz elnökének politikája a "biztos összeomlásról szól." Közölte, hogy az SZDSZ-nek nem érdeke és nem célja az előrehozott választások kikényszerítése.

Hozzátette: minden reformértékű javaslatot támogatnak majd a jövőben is, mert az SZDSZ képviselői mindannyian abban érdekeltek, hogy Magyarországon a kedvező változásokat támogassák.(MTI)

Kóka János arra a kérdésre, hogy ez a döntés akkor is él-e, ha Gyurcsány Ferenc lemond, azt válaszolta, állásfoglalásuk a jelenlegi kormányra vonatkozik, jelenleg pedig Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök. Ha lemondana, az új helyzetet teremtene.
Az SZDSZ nem tud semmiféle együttműködést sem elképzelni a Fidesszel, mert Orbán Viktor programja az összeomlás programja. Azt is elmondta, nem céljuk Orbán Viktort kormányra segíteni, és nem érdekük előre hozott választások előidézése sem.(index.hu)

Az MSZP és az SZDSZ is bebizonyította alkalmatlanságát az ország kormányzására és mindkét párt egyaránt felelős az ország egyre mélyülő szociális válságért - így reagált Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője hétfőn este arra, hogy a szabad demokraták kilépnek a koalícióból. A Fidesz egyébként a kormányválsággal kapcsolatban még nem alakította ki hivatalos álláspontját. A párt elnöksége kedden reggel ül össze, és várhatóan ezután tartanak sajtótájékoztatót. (FH)
Forrás: MTI/index/FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását