2024. április 19. - Emma

A horkolók közt több a szívbeteg

A hangosan horkolók körében több a szívbetegség és a szélütés - állapították meg reprezentatív vizsgálatukban a Semmelweis Egyetem szakemberei. A tanulmány a Journal Sleep amerikai szaklap legutóbbi számában jelent meg. 12 643 magyart kérdeztek ki otthonu
2008. március 3. hétfő 16:03 - Hírextra

kérdések közül néhány a horkolásra, a szív- és érrendszeri betegségekre és a szélütésre vonatkozott - tudta meg az MTI Dunai Andrea belgyógyásztól, az I. számú Belgyógyászati Klinika munkatársától.

A vizsgálatba bevont 18 év fölötti emberek kor, nem és lakhely szerint is reprezentálják a magyar lakosságot. Az ország 150 régiójában a teljes lakosság 0,16 százalékát kérdezték így ki a Kopp Mária által vezetett nagyszabású felmérésben.

A magyar kutatók megállapították, hogy a hangos horkolás, légzési szünettel súlyosbítva, összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szélütés megemelkedett kockázatával. A magyarok közül sokan horkolnak, a férfiak 37 százaléka, a nők 21 százaléka tartozik a hangosan, légzési zavarral horkolók közé.

A hangos horkolók kockázata 34 százalékkal magasabb a szívrohamra és 67 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy szélütés éri őket.

Valamennyien horkolunk életünk bizonyos szakaszaiban. Általában gyakoribb a túlsúlyos emberek között, ám az átlagnépességben sem ritka: a férfiak 40 százaléka, a nők 24 százaléka horkol valamilyen mértékben.

A kutatók szerint a hangos horkolás megállapítása a nagyobb kockázatnak kitett emberek azonosítására is alkalmas lehet.

Jó hír, hogy a halkan horkolók körében nem találtak a magyar szakemberek emelkedett kockázatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását