2024. május 5. - Györgyi

Zamatos bogyó hangyából

Egy fonálféregfaj (nematode) az ellenségeit, a hangyákat úgy át tudja változtatni, hogy felfuvódva egy zamatos bogyóra emlékeztetnek, ezért a madarak feltehetően be is kapják őket - fedezték fel első ízben amerikai kutatók.
2008. január 18. péntek 07:00 - Hírextra

A szakemberek ugyan nem látták, hogy a madarak valóban megeszik a "gyümölccsé változtatott" hangyákat, de erősen gyanítják, hogy így van. Továbbá úgy vélik, hogy ez a trükk hozzájárul a fonálférgek szaporodásához és terjeszkedéséhez.

A fonálférgek nemcsak a hangyák küllemét alakítják át, hanem a viselkedésüket is, mivel a rovarok kidüllesztik felpuffasztott, vörösen virító hasukat, és ezzel odavonzzák a madarakat - írták a kutatók a The American Naturalist szakfolyóiratban.

A fekete hangyák, amelyek Panama őserdőiben honosak, kellemetlen ízűek, és a madarak általában nem táplálkoznak velük.

A kutatók szerint abban az esetben, ha a madarak valóban megeszik a "bogyóvá változtatott" fekete hangyákat, akkor az ürülékükkel terjesztik a fonálférgek tojásait. Ezeket a tojásokat más hangyák összegyűjtik, s akaratlanul ezekkel etetik és fertőzik meg a kicsinyeiket.

"Őrület, hogy ez a roppant egyszerű lény oly mértékben képes manipulálni gazdaállata külsejét és viselkedését, hogy egy okos madár még elő is segíti a szaporodását" - jegyezte meg Robert Dudley, az egyik kutató, a University of California Berkeley tudósa.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását