2024. április 19. - Emma

A vak hegymászó hat tinédzsert vitt fel a Himalájára

Erik Weihenmayer, a vak hegymászó hat vak tibeti tinédzsert vitt fel 2004-ben a Himalája egyik csúcsára, s a háromhetes útról készült dokumentumfilmet nemrég bemutatták Amerikában.
2008. március 31. hétfő 08:27 - Hírextra

Erik Weihenmayer volt az első világtalan ember, aki 2001-ben feljutott a 8850 méter magas Mount Everestre, de megmászta ő valamennyi földrész legnagyobb csúcsait is. Aztán 2004-ben még szokatlanabb feladatra vállalkozott: felvezetett hat vak tibeti fiatalt a 7010 méteres Lhakpa Ri csúcsra.
Weihenmayer előzőleg attól a Sabriye Tenberkentől kapott egy levelet, aki később a 2005-ös Nobel-békedíj egyik jelöltje lett. A férfi Lhasszában egy vakok számára létrehozott iskolát alapított. Hat diákjára olyan nagy hatással volt Erik Weihenmayer, hogy találkozni akartak vele, s Weihenmayer ekkor állt elő ötletével.

A Lucy Walker készítette dokumentumfilm - amelynek címe Blindsight - nemcsak a háromhetes utazást mutatja be, hanem a kínai fennhatóság alatt álló Tibet helyzetét is.

A nagy magasság és az ibolyántúli sugarak következtében Tibetben sok a vak és a szembetegségben szenvedő ember. Ám a buddhista zarándokok és nomádok úgy hiszik, hogy a vakok démonok megszállta emberek, vagy pedig azért nem láthatnak, mert valamelyik korábbi életükben valami rosszat tettek.

Erik Weihenmayer azóta Colorado államban indított el egy programot, amelynek keretében vak gyerekekkel együtt mászik meg hegyeket az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását