2024. április 26. - Ervin

Carl Lutz kiállítás már Los Angelesben

New York után Los Angelesben látható a második világháborúban zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz életét bemutató magyar fotódokumentációs tárlat - tájékoztatta Bokor Balázs főkonzul a hétvégén az MTI-t.
2008. március 30. vasárnap 18:43 - Hírextra
A "Mentőakció Budapesten: Carl Lutz és a legendás Üvegház" című kiállítás a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban tekinthető meg április 17-ig. A vándorkiállítás - amelyet korábban az ENSZ New York-i székházában mutattak be - Bokor Balázs kezdeményezésére, a Los Angeles-i magyar és svájci főkonzulátus szponzorálásával került a nyugati parti nagyvárosba március 20-án.

A vészkorszak több túlélője, illetve leszármazottaik részvételével a Los Angeles-i múzeumban a múlt héten emlékestet rendeztek, amelyen olyanok is megjelentek, akik Carl Lutznak köszönhetik saját és családjuk életének megmentését. A túlélők - akik közül sokan maguk is megmentővé váltak - személyes élménybeszámolót tartottak.

Mint Bokor Balázs elmondta, a beszélgetések során hangsúlyozták, hogy "a magyar kormány elkötelezett az antiszemitizmussal szemben".

Carl Lutz Svájc budapesti nagykövetségén dolgozott 1942 és 1945 között alkonzulként. A II. világháború utolsó két évében 62 ezer embert mentett meg haláltól svájci dokumentumok, menlevelek kiállításával.

A magyar főkonzul értékelése szerint a kiállítás bemutatása "nagyon pozitív visszhangot kapott, jól szolgálta a főkonzulátus törekvését, hogy a helyi sajtóban és közvéleményben a magyarországi antiszemita jelenségekkel kapcsolatban időről-időre hangot kapó rosszallásokat megfelelően ellensúlyozza".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását