2024. április 25. - Márk

Nem tanulhatnak magyarul a UCLA-n?

Több mint négy évtized után megszűnhet a magyar nyelvű oktatás a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen (UCLA) az intézmény költségvetési gondjai miatt - tájékoztatta Bokor Balázs főkonzul az MTI-t.
2008. március 30. vasárnap 18:51 - Hírextra
Az egyetem költségvetésének megnyirbálása megakadályozhatja, hogy a következő, 2008/2009-es tanévben folytatódjon a magyar oktatás, félbeszakadhat a lelkes diákok és oktatók munkája.

A nemzetközi elismertségű UCLA-n - ahol jelenleg három szinten folyik csoportos magyar nyelvoktatás és magyar vonatkozású egyéni kutatómunka végzésére is van lehetőség - 1963-ban kezdett magyar nyelvet oktatni Birnbaum Marianna, aki kiváló tanári, kutatói és műfordítói tevékenységével gazdagította az egyetem és a város szellemi életét. A nyelven kívül irodalmat, műfordítást, kultúrtörténetet és folklórt is tanított 1996-os nyugdíjba meneteléig.

Az ő nyomába lépett Simon Judit után 2004-től Domokos Johanna vette át az UCLA-n a magyar nyelvoktatás vezetését. Megszervezte a diákok és minden érdeklődő számára nyitott Magyar Klubot, ahol heti rendszerességgel tartanak kulturális eseményeket. Nagy sikere volt az utóbbi években a József Attila-estnek, a nemzetközi magyar nyelvészeti konferenciának, továbbá a Móricz Zsigmond-szimpóziumnak, a költészeti és népdal esteknek, valamint a műfordítói műhelyeknek.

Bokor Balázs és Domokos Johanna a napokban a főkonzulátuson tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az UCLA-n történő magyar oktatás és az ottani kulturális élet nemcsak egyetemi körökben ért el sikereket, fontos szerepet játszott a helyi magyarok szellemi életében is. A magyar programok megmentéséért és fejlesztéséért az egyetemen kívül is mozgósítani kell a szellemi és anyagi forrásokat - hangsúlyozták.

Bokor Balázs az MTI-nek elmondta: a főkonzulátus kampányt szervez annak érdekében, hogy az amerikai magyarság, a magyar nyelvoktatásban érdekelt amerikaiak és a magyarországi illetékesek közötti összefogással el lehessen kerülni, hogy a magyar nyelv oktatása megszűnjön Los Angelesben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását