2023. március 20. - Klaudia

Moore a botanikus kertben

Kiállítás nyílt Henry Moore (1896-1986) 28 szobrából Londonban a Kew Gardensben. Az angol művész monumentális művei a szabadban érvényesülnek igazán. Szükségük van arra, hogy lélegezzenek, hogy beolvadjanak a természetbe, mint most a Királyi Botanikus Ker
2007. október 27. szombat 17:12 - Hírextra
A 300 hektáros park nagy üvegházaival természetes helye minden alkotásnak.
Láthatók a nagy női alakok, amelyeknek jellemzője a kihangsúlyozott has, mell, a kicsi fej. "Ez szükséges a test értékének kihangsúlyozásához" - mondta Moore, aki életművének középpontjába a nőt helyezte.

A bányász fia tanítóként kezdte pályáját. Közben művészeti iskolába járt és buzgón látogatta a galériákat. Első élményeit a primitív kultúrákból, a prekolumbiánus mexikói művészetből merítette. Olaszországban, ahol 1925-ben járt, Giotto és a kései Michelangelo ragadta meg. Műveiben azonban ötvözte a klasszicizmust és a romantikát a 20-as, 30-as évek avantgárdjával. 1936-ban közös kiállítása volt a szürrealistákkal - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

"Művésznek lenni azt jelenti: hinni az életben. Ilyen mély gondolatot vallásként lehet meghatározni. Ilyen értelemben a művésznek nincs szüksége sem egyházra, sem dogmára ahhoz, hogy éljen és alkosson" - vallotta Henry Moore.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását