2024. április 27. - Zita

2,2 millió ember és 2100 vállalat kattintotta le a lámpákat

Világszerte emberek tízmilliói kapcsolták le szombat este helyi idő szerint 20 és 21 óra között a villanyt, a televíziót és minden egyéb nélkülözhető elektromos berendezést a globális felmelegedés elleni harc jegyében - közölték Sydneyben az akció szervez
2008. március 30. vasárnap 20:15 - Hírextra
Andy Ridley, a világon széles körben támogatott kezdeményezés elindítója elmondta: 26 nagyváros csatlakozott a tervhez. Magyarországon, mint az MTI arról beszámolt, Budapest mellett több más település is részt vett az egyórás villanyoltásban.

Szombaton az új-zélandi Christchurch sötétült el először, az áramfogyasztás ott 13 százalékkal csökkent, majd Sydney, Ausztrália legnagyobb városa következett, ahol az Earth Hour (A Föld órája) mozgalom keretében már tavaly is 2,2 millió ember és 2100 vállalat kattintotta le a lámpákat egy órára.

A sydney-i siker indította arra a Természetvédelmi Világalapot (WWF), hogy 2008-ban az egész világra kiterjessze a megmozdulást. A Föld Órája weboldalán, a www.earthour.org oldalon idén több mint 160 ezren jelezték, hogy részt vesznek az akcióban.

Idén Dubai is csatlakozott az energia-takarékossági összefogáshoz, XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodó három kastélyának díszkivilágítását kapcsolta ki, nevezetesen Stockholmban, Drottningholm és Ulriksdal településeken, Írországban számos középület megvilágítását szüneteltették.

Többek között Manila, Bangkok, Róma, Koppenhága, San Francisco, Chicago, Toronto is fényeket kapcsolt ki egy órára szombaton.

A WWF nevében nyilatkozó Charles Stevens az AFP-nek nyilatkozva kifejtette: "Egyórás lámpaoltás persze nem csökkentheti egy csapásra számottevően az üvegházhatást okozó káros anyagok kibocsátását, de katalizátorként hathat nagyobb változások ösztönzésére."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását