2024. április 19. - Emma

Száz évre elegendő energiát hagyunk a Föld mélyén kitermeletlenül

A hazai energiaellátás biztonsága, illetve az energiafüggőség csökkentése megkívánja, hogy kiaknázzuk a Földben rejlő ásványkincseket. Magyarország jelenlegi energiahelyzetében luxus lenne kihasználatlanul hagyni ezt a lehetőséget.
2008. március 28. péntek 17:56 - Hírextra
A bányahivatal ásványi nyersanyagvagyonról szóló tanulmánya rámutat: lignitvagyonunk akár 100 évre is elegendő, míg a feketekőszén-medencékben is jelentős ásványvagyon halmozódott fel.

Magyarország energiavagyonának kiaknázása érdekében szükséges, hogy a Vértesi Erőmű Zrt. barnakőszénbányája legalább 2014-ig, illetve a Mátrai Erőmű Zrt. lignitbányája a következő évtizedekben a magyar energiatermelés szilárd alapjául szolgáljanak – közölte Herczog Edit a Márkushegyi Bányaüzemben tett látogatása után. Az Európai Parlament szocialista képviselője elmondta: támogatja a bányaüzem és az energiaipar dolgozói érdekképviseleti szerveinek a széndioxid kvóta megnyugtató rendezésére irányuló törekvését.

A kitermelés előfeltétele, hogy mindkét hazai szénerőmű megkapja a 2008-2012 időszakra is a szükséges széndioxid-kvótát. Ennek érdekében át kell gondolni az Unióban képviselt magyar álláspontot a széndioxid-kibocsátási kvótákkal kapcsolatban. Magyarország a 2004-ig terjedő időszakban – az uniós államok többségével ellentétben – jelentősen, körülbelül 30%-kal teljesített a Kyotoi Jegyzőkönyvben vállalt kibocsátási szint alatt. Amennyiben ezt az értéket tekintik az EU által a jövőben előírt kibocsátási határértéknek, hazánk tovább távolodhat az Unió gazdaságainak átlagától. Sem a termelés korlátozása, sem a termelőket sújtó további "széndioxid-költségteher" nem segít abban, hogy Magyarország az egy főre jutó energiafelhasználás és az egy főre eső GDP tekintetében előreléphessen a sor végéről.

Herczog Edit az érdekképviseleti szervekkel egyetértésben támogatja a klímabarát, hatásfokjavító és modernizáló lépéseket, de fontosnak tartja megjegyezni, hogy a jelenlegi klímacsomag csak részben képes a környezetbarát fejlesztés és az energiabiztonság irányába egyszerre hatni.

A Magyar Villamos Művekkel kapcsolatban a képviselő elmondta: nem a vállalat a felelős azért, ami a liberalizáció után az energiapiacon történt, az áremelkedéssel kapcsolatban a papírforma érvényesült. Az MVM-mel kapcsolatos középtávú stratégiának a piaci verseny erősítése, az állami vagyon értékének, és az ellátás biztonságának a megőrzése egyszerre a feladata. Továbbá az is lényeges, hogy az új tulajdonosi programhoz szükséges vonzó jövőképpel rendelkezzen a társaság-jelentette ki Herczog Edit.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását