2024. május 6. - Ivett, Frida

Megfagyhatnak a fókbébik

A korai melegedés miatt fagyhalál fenyeget fókafikat a Balti-tenger környékén: mivel a jég az idén túl gyorsan olvad, a fiatal állatok azelőtt kényszerülnek beleugrani a jéghideg vízbe, mielőtt zsírrétegük elérné a kellően melengető vastagságot.
2008. március 17. hétfő 07:40 - Hírextra
A német Tengeri Hajózási és Hidrográfiai Hivatal adatai szerint az elmúlt csaknem 300 év alatt 2007-2008 telén volt a legkevesebb jég a Balti-tengeren. Azoknak a balti-tengeri gyűrűsfókáknak pedig, amelyek februárban és márciusban borjadznak, szükségük van a zajló jégre. Azon építik hóbarlangjaikat, amelyekben felnevelik utódaikat. A korai olvadás miatt a fókabébik idő előtt ugranak bele a jéghideg vízbe, és ott szörnyű kínok közt megfagynak vagy éhen pusztulnak - magyarázza Cathrin Münster, a Vadvédelmi Világalap, a WWF balti-tengeri irodájának munkatársa. Az egyesület adatai szerint a balti-tengeri gyűrűsfókák száma mindössze hét-tízezerre tehető, benne vannak a veszélyeztetett állatok vörös könyvében.

A WWF szerint lehetséges, hogy egyes fókamamák kis szigetekre vagy a szárazföldre menekülnek. A finn WWF képviselője, Antti Hallka szerint azonban eddig nincs adat arról, hogy a szárazföldön született gyűrűsfókák életben tudnak-e maradni. A ragadozók, például a róka és a sas, komoly veszélyt jelentenek ott a védtelen fókabébik számára - adta hírül Die Welt című német lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását