2024. március 28. - Gedeon, Johanna

SZDSZ: Veszprémben is áll a bál

Az SZDSZ Veszprém Megyei Választmánya pénteki esti ülésén lemondásra szólította fel elnökét; a testület ülését az elnök helyett a három alelnök hívta össze - tájékoztatta Molnár Margit veszprémi alelnök az ülést követően az MTI-t.
2008. március 29. szombat 08:49 - Hírextra

Hangsúlyozta: a párt alapszabályának megfelelően jártak el, s nincs igaza Tihanyi László elnöknek abban, hogy csakis ő hívhatja össze a választmány ülését; ezt az alelnökök is megtehetik, teljes egyetértés esetén - mondta Molnár Margit.

Az alelnök tájékoztatása szerint ezt erősítette meg a pénteki ülésen jelen lévő Világosi Gábor, az SZDSZ ügyvivője, parlamenti alelnök, illetve Skaliczky Andrea, a párt közép-dunántúli regionális instruktora is.

Molnár Margit elmondta: a választmány 22 tagja közül korábban 17-en nyilvánították ki bizalmatlanságukat Tihanyi László elnökkel szemben, a pénteki testületi ülésen pedig 14-en vettek részt és határoztak egyhangúlag arról, hogy lemondásra szólítják fel az elnököt.

Felkérjük, hogy lemondásával segítse elő a tarthatatlan helyzet megoldását - fogalmazott Molnár Margit, megjegyezve: a választmány az elnök nyilatkozatait a továbbiakban nem tekinti az SZDSZ megyei véleményének.

Molnár Margit szerint a "tarthatatlan helyzet" azáltal állt elő, hogy az elnök semmit nem beszélt meg a választmánnyal és az alelnökökkel, maga hozta meg a döntéseket, "ment a saját feje után". Egy vezetőnél alapvető lenne a kommunikálás a társaival - tette hozzá.

Elmondta: felkérték Világosi Gábort és Skaliczky Andreát arra, hogy "járjanak el Kóka János országos elnöknél és természetesen Tihanyi Lászlónál annak érdekében, hogy ez a feszült és tarthatatlan helyzet feloldható legyen. Molnár Margit hangsúlyozta: abban bíznak, hogy Tihanyi László - tapasztalva a nagyfokú bizalmatlanságot - önként lemond, mert belátja; úgy nem lehet dolgozni, ha a párttársak nem állnak mögötte.

Mi a párbeszéd, a közös megoldáskeresés hívei vagyunk - fogalmazott az alelnök, hozzátéve ugyanakkor, hogy az elnök megkereséseikre nem reagált, a pénteki választmányi ülést pedig sajtónyilatkozatban "néhány ember összejövetelének" minősítette és nem is jelent meg rajta.

Tihanyi László, az SZDSZ Veszprém megyei elnöke (a balatonfüredi szívkórház főorvosa) az MTI-nek elmondta: egy éve választották elnökké, s a választmány tagjai azóta bojkottálták az üléseket, hiszen sosem jelentek meg határozatképes létszámban. Akkor voltak legtöbben, amikor a 22 tag közül egyszer öten elmentek az ülésre - tette hozzá. Hogyan és kivel lehetett volna bármit is megbeszélni, érvényes határozatot hozni? - tette fel a kérdést.

Általános, konkrétumokat nélkülöző vélemények miatt nincs okom lemondani az elnöki tisztségről, ugyanakkor szívesen megtenném, ha alapos okkal állnának elő - fogalmazott Tihanyi László. Megjegyezte: Molnárékkal az említett okok miatt nem szívesen tárgyalna, viszont várja Világosi Gábor hívását és a vele való találkozást.

Tihanyi László korábbi nyilatkozatában azt valószínűsítette, hogy amiatt orroltak meg rá társai, mert közismerten "kókista", és mindig határozottan kiállt az országos pártelnök mellett. Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten két közleményt is megfogalmazott: az egyikben Fodor Gábort és Gulyás Józsefet szólította fel, hogy határolódjanak el T. Asztalos Ildikótól, a másikban pedig Gulyás Józsefnek és Bőhm Andrásnak a rendkívüli országos küldöttgyűlés összehívását szorgalmazó véleményét helytelenítette.

A politikus emlékeztetett: tavaly tavasszal azzal a Dióssy Lászlóval szemben választották 11:8 arányban megyei elnökké, aki a Fodor Gábor által vezetett minisztérium szakállamtitkára.

Horváth László választmányi alelnök kedden viszont azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy semmi köze az SZDSZ országos ügyeinek Tihanyi Lászlóval szembeni bizalmatlanságukhoz. Szó nincs arról, hogy ki kókista és ki fodorista. Egyszerű a helyzet: Laci egy kiváló orvos, de alkalmatlan pártvezetőnek - mondta kedden Horváth László, aki korábban az SZDSZ megyei elnöke volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását