2024. április 29. - Péter

MSZP: ez úgy rossz ahogy van

Az MSZP szerint előkészítetlen, végiggondolatlan, több ponton alkotmányellenes és káros a nemzetgazdasági miniszter által pénteken benyújtott gazdasági és pénzügyi törvénycsomag.
2010. július 4. vasárnap 20:10 - HírExtra
Szekeres Imre, az MSZP gazdasági kabinetjének vezetője vasárnap az MTI-nek úgy fogalmazott: a nemzeti együttműködés rendszere nem más, mint a nemzeti kapkodás rendszere. Ilyen ütemben és ilyen átgondolatlanul még nem folyt törvényhozás Magyarországon - mondta.
Véleménye szerint egy hétvége alatt képtelenség annak a 38 ezer szavas jogszabályszövegnek az értelmezése, hatásainak feltárása, amelyet péntek este kaptak kézhez a képviselők, pedig ez elengedhetetlen lenne a gazdasági törvénykezésnél.

Szavai szerint ellenzéki pártként az MSZP mondhatná, hogy nem érdekli a dolog, legfeljebb nemmel szavaz, de ez nem ilyen egyszerű. Ami hasznos és indokolt, azt támogatni akarják - hangsúlyozta. Erről hétfőn dönt a frakció - tette hozzá.

Szekeres Imre úgy fogalmazott: sajnálják a kormánypárti képviselőket, akiknek ezekért a törvényekért látatlanban felelősséget kell vállalniuk.

Mint mondta, a gazdasági és pénzügyi törvénycsomag egy salátatörvény, amiben keverednek jelentős ügyek - társasági adó, állami vállalatok irányításának megváltoztatása - olyan "látványelemekkel" mint a "Lex pálinka" és a Lex Simor".

Ezek így együtt arra alkalmasak, hogy megosszák a figyelmet, és elfedjék a változtatások lényegét. Nem lehet ugyanis látni, hogy a társasági adó, illetve a személyi jövedelemadó-változások milyen számításokra alapul - vélekedett.

Az ellenzéki képviselő álláspontját azzal indokolta, hogy vállalatok, családok sorsa múlik az ilyen döntéseken, amelyeket komolyabban és szakszerűbben kell előkészíteni. Példaként említette, a devizahitelesek ügyét.

Kifogásolta, hogy az adóváltoztatások között szó sincs nagyarányú adócsökkentésről.
A bankadóról úgy vélekedett: azzal az egész magyar társadalom egyetért, hogy a pénzügyi szektornak nagyobb áldozatot kell hoznia, de erről olyan döntést kellene hozni, hogy közben megmaradjon a pénzügyi rendszer stabilitása, valamint meg kell óvni a lakosságot és a vállalkozókat attól, hogy a bankadó terheit rájuk hárítsák a pénzintézetek.

Szekeres Imre hangsúlyozta: ehhez tárgyalások kellenének, de ezek megszakadtak. Vagyis úgy kerül a parlament elé a tervezet, hogy semmi garancia nincs a káros hatások kiküszöbölésére.
A szocialista képviselő kitért arra: véleménye szerint alkotmányossági aggályt vet fel a 98 százalékos különadó visszamenőleges kivetése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 5. 11:44
Milyen jól értenek hozzá az mszp-sek!
Az elmúlt 8 évben bebizonyították!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását