2024. április 18. - Andrea, Ilma

Csak a listák keveredtek össze az SZDSZ-nél?

Az SZDSZ szerint adminisztrációs hiba folytán, a tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésen az elnökválasztás és ügyvivőválasztás listái összekeveredhettek a bíróságra való benyújtás előtt, de ez az elnökválasztást nem érinti - erről a liberális párt pént
2008. március 29. szombat 08:41 - Hírextra

Az Index pénteken azt közölte, hogy az SZDSZ elnökválasztó küldöttgyűlésén kevesebben regisztráltak, mint ahány szavazatot leadtak az elnökjelöltekre. Ez a közlés nem felel meg a valóságnak - áll a párt MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták, a Fővárosi Bíróságon elérhető küldöttlisták közül az egyik megyei lista tanúsága szerint azt nem az elnökválasztáshoz, hanem az időben később lefolytatott ügyvivő választáshoz vették fel. Míg az elnökválasztás első fordulójában 758 regisztrált küldött, a második fordulóban 749 regisztrált küldött jelent meg, addig az ügyvivő-választáson már ennél kevesebben szavaztak. A különbség oka az egyes szavazásokon való részvétel csökkenéséből adódik. Adminisztrációs hiba, hogy az elnökválasztás és ügyvivőválasztás listái összekeveredhettek a bíróságra benyújtás előtt.

Ez az adminisztrációs hiba nem a mandátumigazolást és az elnökválasztást, hanem a benyújtást érinti - hangsúlyozták.

A regisztráció és adminisztráció szigorítása és a kialakult helyzet tisztázása miatt az SZDSZ ügyvivő testülete egyhangú határozattal rendkívüli küldöttgyűlés összehívását kérte az április 5-én ülésező Országos Tanácstól - áll a közleményben.

Az Index pénteki cikke arról írt, hogy az SZDSZ tavaly tavaszi elnökválasztásának második fordulójában 26-tal több szavazólapot találtak az urnákban, mint ahányat a jelenléti ívek szerint felvettek.

A hírportál a Fővárosi Bírósághoz benyújtott jelenléti ívek alapján összeszámolta, hogy hivatalosan 723-an vették fel szavazólapjukat a liberálisok tavaly márciusi elnökválasztásán, a hivatalos végeredmény szerint viszont 749 küldött voksolt a második fordulóban. Közülük 380-an Kóka Jánosra, 367-en Fodor Gáborra szavaztak, míg ketten érvénytelenül töltötték ki a lapot.

Az SZDSZ szavazását kísérő botrányt a HírTV robbantotta ki februárban. Az azóta Jüttner Csaba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök vezetésével lefolytatott vizsgálatról készül jelentés arról számolt be, hogy Borsod megyéből négy álküldött érkezett; a további vizsgálat négy szabolcsi álküldöttet talált.

Kedden Kóka János elnök jelentette be, hogy a párt ügyvivői testülete és frakciója rendkívüli közgyűlés összehívására kéri az SZDSZ országos tanácsát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását