2024. május 4. - Mónika, Flórián

A kortünet te vagy

Ma este a Trafó Bár Tangóban lép fel a Kaukázus, (Zselenszky és Takáts Eszter követi őket) akiket a legtöbben talán Teszkó című daluknak köszönhetően ismernek. A zenekar énekesével, Kardos Horváth Jánossal beszélgettünk.
2008. március 29. szombat 16:38 - Pálfi Rita



titkos a lényeg,
csillag a rendszer

 
Említetted az új lemez kapcsán, hogy megjelent egy szakrális vonal a témaválasztásban. Ez mit is jelent pontosan?

Mondok egy dalszöveget például, amiben kicsit profán dolgok vannak a teremtő mellett.

A hegynek van teteje.
A tengernek van alja.
A népnek van nemzete.
Az embereknek falva.

A zsáknak van foltja.
A szegénynek búzája.
És mindenben ott van
a Teremtő nagysága.

A te kezedben a kopjafa
az én kezemben a fáklya.
Te a halálról beszélsz,
én megyek az Olimpiára.

Évának bilincse,
Ádámnak Batman-ruhája.
És mindenben ott van
a Teremtő nagysága.

A Samsonite bőröndöm
tele van már pénzzel.
Nézek a határőr szemébe,
"Mit nézel?".
Tele van, della van,
mindenem van, baszd meg.
Úgy szökök el, hogy
te engem már sose' fogsz el.

Vallásos vagy?

Igen. Nálam ez azt jelenti, hogy nem görcsölsz azon, hogy ez most miért van, hogy véletlen vagy direkt. Elfogadod, hogy van egy rendező elv, simán lehet Istennek nevezni. Az ő kapujába minden befér. Nincs szerintem bűn. Sokkal régebbi keleti vallásokban nincs ilyenről szó, hogy te bűnös vagy. A kereszténység ember- és istenközpontú, keleten jobban hisznek a sorsszerűségben, és náluk minden egy. Ezt sokkal nehezebb elfogadni, nagyobb bizonytalanságot jelent. De azért az univerzum egy óriási játéktér. És az ember hajlamos elfelejteni, hogy minden, az utolsó rezgése is valahonnan jön, és valahova tart. Nagyobb élet a Földnek az összessége, minthogy az emberek kitalálják, hogy most kire szavazzanak.

Nincsenek összeesküvés elméleteim, nem gondolom, hogy van négy nagyon gonosz ember a földön, és ők irányítanak mindent. Egyszerűen az emberek valamiféle irányba beálltak, nagyon sok összetevő miatt: a fejlődés, a profit és a haszon. Kialakult valamiféle rend, amiben menni kell. De ebből nagyon egyszerűen ki is lehet ám szakadni, és utána vissza is lehet jönni.

Az az érdekes, hogy ha leülsz beszélgetni azokkal, akiket nagyon utálsz, mert őket tartod felelősnek nagyon sok problémáért, akkor rájössz, hogy ők emberek. Őket is szereti valaki, ők is csak benne vannak, de nem ők a hibásak. Volt erre egy nagyon jó példa, amikor a Shell olajcég kirobbantott egy kisebbfajta lázadást valahol Afrikában. Berágott csomó francia és angol fiatal, hogy ez milyen undorító dolog, és elmentek a Shell Company vezérigazgatójához. Nagyon aranyos, kardigános öreg bácsi nyitott nekik ajtót, a feleségével meg a kutyájával. Erre néztek, hogy most „ezt az embert verjük agyon?” Nem ő tehet az egészről. Ez a furcsa, hogy nincs felelős.
Amiben az emberek tudnak talán változtatni, az a viselkedés. A parasztság, az minden nyelven parasztság, meg a bunkók azok bunkók.

Hogy ennyit beszélgettünk társadalmi problémákról, kíváncsi lennék, hogy van-e olyan hely a világon, ahol szerinted jobb irányba tartanak a dolgok?

Igen, a Bhután királyság. A Himalája dél-keleti részén van, viszonylag kicsi ország, viszont nincs olyan pontja, ami 5000 méter alatt lenne. Nagyon érdekes klímája van, mert egyik oldalról, a Himalájából nagyon hideg jön, a másik oldalról viszont egy sivataggal határos, onnan meg tök meleg. Így szinte európai kontinentális időjárás van, jó folyók és állatok.
Félig-meddig pásztorkodó nép. Királyság és minimális államgazdaság van. Az uralkodó család elküldte a fiát Nyugatra tanulni, aki mikor hatalomra került, megpróbálta a két világ ötvözését megvalósítani. Nem engedte be a repülőket és az utazási irodákat, nincsenek kocsik. Mindent szabályoznak, és vízenergiájuk van. Ez így fenntartható.

Jó, de mondjuk nem szeretem a repülőket, mert káros a környezetre, de mennyire praktikus.

Bizony, ez egy nagy kérdés, mert láttad volna azt a mennyiségű kerozint, amit beletöltenek abba repülőbe!

De akkor is beletöltenék, ha nem ülnél rajta.

Ez összefogás kérdése. Ha senki nem menne repülővel, akkor leállítanák. De nem is ez a baj, repülőzzünk és haladjunk, persze. Fontosak azok az élmények, amik ott érnek, nyíltabb emberekkel tudsz találkozni. Ezt még ki is bírja a Föld, ez egy velejáró rossz. Nyilván nekem is célom bebiztosítani a családom jövőjét a következő száz évre. Itt nem lehet meghúzni a határt. Lúzer azért nem akarok lenni. Ezért kicsit sérült ilyen szempontból a Kaukázus, ezért lehetnek benne azok az érdekes dolgok, amikkel az emberek talán ugyanúgy foglalkoznak. Szeretne változtatni, de ugyanakkor ilyen kis „tarisznyás” sem szeretne lenni.

Van olyan kor, amikor szívesebben élnél?

Nekem megfelel ez a mostani. Annyiból talán jobb, hogy többet ér most egy élet, mint 100 évvel ezelőtt. Talán oda mennék vissza, amikor még voltak érintetlenebb területek.
Ma kell egy egészséges önérzet, és önzőség. Tudnod kell, hogy milyen céllal teszed, amit csinálsz. Ne érdekeljen, hogy mit mondanak a többiek. A rosszindulat az emberekben nagyon dolgozik. Ugyanakkor ott a másik oldal is. 100 emberből 5 gyűlöl és lepletykál minden szarnak. A másik 95 pedig azt mondja, hogy nagyon jó, és segítesz, meg a „zenédre jöttünk össze”, vagy „adtál valami új dolgot”. Nekem azt kell nézni, hogy ami bennem van, azt hogyan tudom jóra fordítani.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását