2024. május 4. - Mónika, Flórián

A kortünet te vagy

Ma este a Trafó Bár Tangóban lép fel a Kaukázus, (Zselenszky és Takáts Eszter követi őket) akiket a legtöbben talán Teszkó című daluknak köszönhetően ismernek. A zenekar énekesével, Kardos Horváth Jánossal beszélgettünk.
2008. március 29. szombat 16:38 - Pálfi Rita


Van kifejezett célközönségetek?

Nincs. Érdekes, hogy Hunniás Kafkaz estekre például általában negyven körüli emberek járnak. Furcsa, hogy az idősebbeket is megérintette. Az is jó érzés, hogy a tizenhat évesek is ott vannak a koncerteken. Fotózkodni is akarnak, azt sajnálom, hogyha nekik ez az egész ebben kifullad, de azért örülök neki, hogy hallgatnak.

Plüssállatot dobtak már rád?

Nem, még bugyit sem dobáltak. De azt már nagyon várom. Ezt üzenem mindenkinek! Az nagyon jó, hogy a közönség így tud lelkesedni. Hál’ Istenek én nem tudom a koncertet kívülről megnézni. Egy ideig vettük ezeket, és nem volt jó élmény számomra.

nem múlik el az egyesült álom

Az Operabál estéjén felléptetek az Antibálon.

Igen, ez fontos. Nekem is meg a zenekarnak is. Azért tudatni kéne az elittel, hogy nem jól van ez így. Nem az irigység beszél belőlem, ha nagyon akarnám, bemehetnék, de nem akarok. Kutya kötelességünk lenne segíteni egymást. Nagyon szemét dolognak tartom ezt az átgázolosdit. Tudom, hogy semmin nem változtat, hogy ott játszottunk, hogy nevetségesnek tűnhet. De jólesett, és tudom, hogy azoknak az embereknek, akik ott voltak kicsit reményt jelentett.

Ezek a társadalmi problémák a világon mindenhol megvannak, nem?

De, persze. Azonban azokban az országokban, ahol kialakult egy erős középosztály, ott nem lehet mindent megcsinálni. Franciaországban bementek traktorral a McDonald’sba, amikor arról volt szó, hogy az állam csökkenteni akarta a termelés támogatását. Itthon meg öntögetik a gazdák a tejet az utcára. Ami olyan szempontból helyes, hogy tenni kell valamit. Itt hülyének nézik, aki valamit változtatni akar. Nekem azok az emberek mindig gyanúsak, akiknek minden jó. Nyilván nem bír az ember mindent a hátán cipelni, de azért amit tudunk, azt meg kell tenni.

Mennyire politizál a Kaukázus? Feltűnt, hogy néha koncerten a Lift című számba beleénekled Gyurcsány Ferenc nevét.

Hol beleéneklem, hol nem. Gyurcsány Ferenc nem is politika, hanem egy nagyon kínos dolog. Amivel nagyon óvatosan kell bánni. Mert úgy néz ki, hogy az válik kínossá, aki elmondja, hogy ő úgy látja, hogy ez kínos. Nyilván a másik oldal közben túl hangosan mondja, hogy mindent elvesznek, meg mit tudom én. Az sem annyira helyes. Nem nagyon akarok politizálni. Láttam mind a két oldalt - kívülről, belülről, civil oldalról nézve - mindegyik gáz. A Lift című szám igazából az elitkérdésről szól. Hogy el lehet húzni, össze lehet kaparni milliárdokat: meggazdagodni pusztán erkölcsi kérdés. De akkor mi van? Akkor is át kell menni a Deák téren, akkor is itt él az ember. Erre utal a „közösülések vannak a liftben”sor, tehát együtt megyünk vagy le vagy fel. Szerintem jobban járnánk, ha többen tudnának menni egyszerre.

Sok zenekar van most, akikre rá van sütve, hogy jobb- illetve baloldaliak. Ti ebből kimaradtatok?

Vicces, mert amikor megírtuk az Élettér című számot, akkor direkt egy „jobbos” szerepbe próbáltam belebújni, de olyan szavak is belekerültek, amik a másik oldalra jellemzőek, például Che Guevara. Ez a kis politikai játék odáig ment, hogy egy Magyar Narancsos programajánló mottójában láttam, hogy „tiszteletem Che Guevara”. Ezzel szemben a DJ Trianon az ilyen Tomcates oldalakon volt fent. Mindenki próbál egy kicsit kisajátítani, ez teljesen felesleges. Ezek olyan szövegek, amik azokból a hatásokból születnek, amik érik az embert, miközben jár-kel az utcán, itt él. De se nem vagyunk Kárpátia, se nem vagyunk egy Gável-testvérek.

Politikai párt nem kért fel titeket, hogy játszatok a rendezvényén?

Nem. Még nem találkoztam olyannal, hogy a pártok a fiatalok nyelvét próbálnák megérteni. Ez nem létezik, és nem tudom, hogy miért. Nagyon sok fiatal várja, hogy végre valaki az ő nyelvükön is beszéljen. Néha az az érzésem, hogy gyakorlatilag tökmindegy, hogy mit csinálok, mert fel sem fogják, hogy mit élek meg.

Az a pénz, ami a hasznot hozza, semmi nem lesz egyszer"
 
Melyik magyar zenekarra mondanád a mostani magyar kínálatból, hogy jó?

Akik számomra érvényes zenekarok, azok inkább a népzenét játszó együttesek. A Club Era például fantasztikus. A Quimbyék is nagyon jók, de az valahol már másról szól. Nem is akarnék neveket mondani. A kis zenekaroknál az a gond, hogy mire az első pár évet átvészelnék, addigra ki is purcannak. Csomó ember ezért nem is választja a zenei pályát, még ha nagyon tehetséges is lenne, mert az látja, hogy ez egy kapcarongy, amit mindenki rugdos. Nagyon tudatosnak meg bolondnak kell lenni ahhoz, hogy végig tud csinálni.

Te tudatos és bolond vagy?

Igen. Dióssy fogalmazta ezt meg a múltkor jól, hogy ilyen kurucközönség van itt Magyarországon. Nagyon szöveg centrikus, és nagyon nehezen szeret meg akárkit is, mert mindenhez hasonlítja. Viszont ha megszeretik, akkor utána soha nem engedik el. Tök öreg zenekarok is még vígan megélnek. És ez nagyon jó. Csak az a baj, hogy például, ha összefogna a Kaukázus, a 30Y és a Vad Fruttik, akkor sem töltenénk meg egy Petőfi Csarnokot. De szerintem azért, mert nem fektetnek bele elég lóvét. Ha teliplakátolnánk a várost, és csinálnánk egy rendes médiakampányt, akkor nagyon fel lehetne futtatni ezt az egészet. Csak senki nem kockáztatja a pénzét.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását