2024. április 29. - Péter

Kultúrák találkozása

A kultúrák találkozásáról, a közös művészi problémákról Magyar interferenciák Bordeaux-ban címmel a délnyugat-franciaországi város Michel de Montaigne Egyetemének magyar lektora rendezvénysorozatot szervez hétfőtől.
2008. március 28. péntek 19:09 - Hírextra

Az interferencia jelensége a fizikában két hullám kölcsönhatásáról szól, s vannak egymást erősítő hullámok. Ezt szeretné bizonyítani a programokkal Takács Mónika lektor - mondta el az MTI-nek.
A Les Mots Bleus belvárosi kávéházban az első napon bemutatkozik Eva Kristina Mindszenti, aki eredetileg fotóművész, de most jelent meg első regénye Les inattendus címmel. A történet egy ukrán határon levő olyan kórházban játszódik, amelyben a csernobili atomkatasztrófa gyermeksérültjeit ápolják. Az írónő maga is dolgozott egy ilyen intézményben. A regényben különböző történelmi korszakok, mint Trianon, a szocializmus ideje és a határok eltűnése szerepelnek. Eva Franciaországban született, és francia, édesapja, László Mindszenti festőművész és magyar. Velük beszélgethetnek a kávéházban az érdeklődők.

Kedden nyílik meg a Vent d,Est Galériában Philippe Pons bordeaux-i fotóművész Termalni című kiállítása a budapesti fürdőkről. Az 1994-ben készült víz alatti, izgalmasan elmosódott képeket vászonra nyomtatva láthatják a nézők.

A 17. században Bordeaux a francia humanizmus központja, és Montaigne, a filozófus a város polgármestere volt. A róla elnevezett egyetemen szerdán konferenciát szerveznek. Daniéle Sabbah irodalmár az irodalom az emigrációban témáját járja körül, míg Francois Cadilhon történész, Takács Mónika lektor és Eva Kristina Mindszenti a valóságos és a képzeletbeli határokról beszél.

A konferencia után Franciaország legnagyobb könyvesboltjában levetítik Kele Judit Franciaországban élő magyar rendezőnő Gyufaember című, Kurtág György zeneszerzőről készített dokumentumfilmjét. A mester Bordeaux mellett él, a fia pedig a városban és ő is ott lesz a vetítésen, s az azt követő koncerten, amelyen a Rosamonde Vonósnégyes Kurtág műveket játszik. Részt vesz az esten a bordeaux-i tiszteletbeli magyar konzul, Aymar de Baillenx is.

Április 3-án, csütörtökön a magyar lektor Eva Mindszentivel és Tamás Dobozyval beszélget. Az író Kanadából érkezik, magyar gyökerű, de angolul ír.

Pénteken, április 4-én Fekete Vali magyar újságíró és Sébastien Péchenart fotóművész Randevú á Budapest, un passé pas si simple... című könyvének fotóiból készült kiállítás zárása alkalmából beszélgetés lesz az alkotókkal és Philippe Pons helyi fotóművésszel.

A Jean-Eustache moziban a magyar fesztivál zárásaként április 5-én, szombaton levetítik Koltai Lajos Sorstalanság és Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét.

Takács Mónika arra számít, hogy sok fiatal megy el a rendezvényekre, mert Bordeaux nemcsak a bor fővárosa, hanem egyetemi város is. Négy egyetemére mintegy 70 ezer hallgató ját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását