2024. május 5. - Györgyi

Felháborítónak tartják Bayer cikkét

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) is felháborítónak tartja Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban megjelent cikkét - közölte az alapítvány pénteken az MTI-vel. Nem maradhat következmény nélkül a magyar sajtóban az a mondat, hogy "ők a mi ind
2008. március 28. péntek 14:18 - Hírextra

A Mazsök ugyanakkor "jólesően vette tudomásul", hogy "egyre több olyan honfitársunk van - közöttük az MDF elnöke, Dávid Ibolya - aki elítéli mindezt".

Előzőleg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az egész magyarországi zsidóság nevében köszönetét fejezte ki csütörtökön Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, aki nyílt levélben ítélte el Bayer Zsolt írását.

"Az Ön bátor kiállása az összes európai által tisztelt demokrata eszmék - és a mindannyiunk által alapnak tekintett keresztény-zsidó értékrend mellett - példamutató kell, hogy legyen mindenkinek, aki nem szeretné, hogy a rasszisták, az antiszemiták, az egymás iránti gyűlölködést szítók hosszú időre megakadályozzák annak a szabad Magyarországnak a fejlődését, amelyért oly sokat tett a Magyar Demokrata Fórum" - áll a közleményben.

Dávid Ibolya ugyancsak csütörtökön az MTI-nek azt mondta: "minden jóérzésű ember számára stílusában és tartalmában vállalhatatlan a Magyar Hírlapban megjelent írás Bayer Zsolt tollából". Hozzátette: egy normális demokráciában közös ízléssel kellene fellépni a közízlést romboló megnyilatkozásokkal szemben.

A Mazsihisz elnöke, Feldmájer Péter és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra is: az MDF elnöke által említett újságcikk Magyarország egyik országos napilapjában jelent meg. Az esetet még súlyosabbá teszi, hogy a lap a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége elnökének tulajdonában van, s ezért az ilyen cikkek megjelenése azt a látszatot keltheti Magyarországon, hogy a jelentős gazdasági erőket képviselő személyek, szervezetek elkezdték az összefonódást a szélsőjobbal, miként az történt Németországban, az 1930-as években, a nácik hatalomra jutása előtt.
Kedden nyílt levélben Széles Gáborhoz, a Magyar Hírlap tulajdonosához fordult mintegy száz értelmiségi az újságban múlt kedden megjelent egyik publicisztika miatt, egyebek mellett arra várva választ, hogy vállalhatónak tartja-e: olyan lapot finanszíroz, amelyben "egy vezető publicista nyíltan antiszemitának vallja magát".

Az írásban többek között az szerepel: "1967-ben a pesti zsidó újságírók még Izraelt gyalázták. Ugyanezek a pesti zsidó újságírók ma az arabokat gyalázzák. Meg a Fideszt. Meg bennünket. Mert jobban gyűlölnek bennünket, mint mi őket. Ők a mi indok-zsidóink - értsd: a puszta létezésük indokolja az antiszemitizmust…"

Széles Gábor szerint nem magyarázható a szélsőségesség, így se az antiszemitizmus, se a megbélyegzőnek szánt fasisztázás, de nem szabad boszorkányüldözést sem folytatni. Ez abban a csütörtöki nyílt levelében olvasható, amellyel a Magyar Hírlap tulajdonosa részéről lezártnak nevezi a lapban megjelent Bayer Zsolt-publicisztika által kirobbantott vitát.

Az Élet és irodalom legutóbbi számában Esterházy Péter író "az elmúlt évek messze legundorítóbb írásának" nevezte Bayer Zsolt cikkét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását