2024. április 28. - Valéria

Gyermekétkeztetés a nyári szünetben

Több százezer "kulcsos gyermek" cselleng az utcákon a nyári szünetben, mert szüleik dolgoznak, nincsenek olyan rokonok, nagymamák, szomszédok, akik vigyáznának rájuk. Növekszik a gyermekbalesetek száma, sok gyermek ráadásul éhezik is. (Tragikus módon emel
2008. június 18. szerda 11:48 - Hírextra
A Gyermekvédelmi Törvény (Gyvt.) értelmében a gyermekek napközbeni ellátásaként a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását és étkeztetését kell megszervezni azon gyermekek számára, akiknek szülei munkavégzésük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni. A munkavállaló szülők nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyeket az állam biztosít számukra gyermekük elhelyezésére a nyári szünetben, vagy elhiszik, hogy a nyári szünetben kizárólag az ő feladatuk gondoskodni gyermekükről.
Felügyelet biztosítása iskolában
A pedagógusoknak nincs őszi, téli, tavasz nyári szünetük, csak a tanulóknak.
A pedagógusok számára a nyári szünet, tanítás nélküli munkanap. Az iskolákat a munkavállaló szülők igénye alapján nyitva kell tartani, biztosítani kell a tanulók felügyeletét, étkeztetését a szünetekben is.
Felügyelet biztosítása a kollégiumban
A kollégium munkarendjét úgy kell meghatározni, hogy a tanuló elhatározása szerint rendszeresen hazalátogathasson, de a hazautazás tanítási évben - beleértve az évközi szünetek idejét is - nem lehet kötelező. Nem lehet hazaküldeni a kollégiumból a gyerekeket nyári szünetben sem azért, hogy busás haszonért szállodaként működtessék a jól felszerelt intézményeket.
Az óvodákban nincs nyári szünet
Az óvoda - a szülők igénye alapján - egész évben folyamatosan működik. Az óvodát csak felújítási munkák idejére lehet részben vagy egészben zárva tartani. Ha az óvodapedagógus szabadságát nyáron vesz ki, akkor gondoskodni kell a helyettesítéséről, nem a gyermekeket kell utaztatni egy másik óvodába.
Napközis tábor, magántábor, üdülés
A gyermekek napközbeni ellátása megszervezhető - nyári napközis otthonban vagy napközis táborban, de az önkormányzati fenntartók többsége pénzhiányra hivatkozva kevés férőhellyel vagy egyáltalán nem szerveznek ilyen táborokat. Nehézséget okoz, hogy a pedagógusok nem vállalnak munkát ezekben a táborokban.
Ugyanakkor a szülő elhelyezheti gyermekét különböző magántáborokba heti 60-100 ezer forintért, ha meg tudja fizetni.
Csellengő gyermekek a nyári szünetben
Önkormányzati feladat az iskolai napközis ellátásban nem részesülő, különösen a csellengő vagy egyéb okból veszélyeztetett tíz év feletti gyermekek számára nyújtott nappali felügyelet, foglalkoztatás - sport- és egyéb klubfoglalkozás, illetve játszótér, játéktár, játszóház keretében - és az étkeztetés biztosítása is. (Gyvt. 41. §)
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását