2024. május 4. - Mónika, Flórián

A tanárok elképedve nézik a jövő évi költségvetést

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint megdöbbentőek a jövő évi büdzsé változásai, különösen a közszféra egészét érintő megszorító intézkedések - az érdekvédelmi tömörülés álláspontját honlapján tette közzé kedden.
2008. november 4. kedd 15:40 - Hírextra
A szakszervezet szerint az oktatás helyzetének további romlását meg kell akadályozni, s ennek érdekében a Pedagógusok Szakszervezete kész nyomást gyakorló eszközöket alkalmazni.
A PSZ a munkahelyek védelmének elsődlegessége mellett fontosnak tartja a kereseti viszonyok további jelentős romlásának megakadályozását, különösen azért, mert a pedagógusok reálkereset vesztesége volt a legnagyobb az elmúlt két évben.

Elfogadhatatlan a 13. havi illetmény kifizetésének befagyasztása, mert ez 2009-ben 8,3 százalékos nominálkereset-csökkenést okoz a közszférában, ami a bérek befagyasztásával és a tervezett inflációval együtt több mint 10 százalékos reálkereset-veszteséget eredményez - fejtette ki a tömörülés álláspontját.

A PSZ még ebben a nehéz helyzetben is szükségesnek tartja a pedagógusok jobb megbecsülésének programját, amelyről idén június 25-én a miniszter és a közoktatás reprezentatív szakszervezetei megállapodást írtak alá.

A szakszervezet szerint az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kormány 2007. február 19-ei megállapodását, amely a 2009. évi béremelésekre vonatkozó előírásokat is tartalmazza, nem lehet egyoldalúan megváltoztatni. Ezért a PSZ is szükségesnek tartja a sztrájkbizottság tevékenységének felújítását, a megoldást célzó tárgyalások folytatását - olvasható a kommünikében.

Az érdekvédelmi szervezet méltánytalannak tartja, hogy elsősorban a közszféra alkalmazottait sújtják a megszorító intézkedések, és a takarékoskodási szándék nem terjed ki az önkormányzatok számának, testületi tagjai létszámának, jövedelmének jelentős csökkentésére, és nincs szándék mérsékelni a parlament létszámát és a képviselők juttatását sem.

A Pedagógusok Szakszervezete a közszolgálati szakszervezetekkel, konföderációkkal együtt részt vesz a további érdekegyeztetésben, az ott hozott egységes közszolgálati döntéseket, akciókat is támogatja - olvasható a szervezet állásfoglalásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását