2024. április 29. - Péter

Sorozat a Nyugatról

A Nyugat című folyóirat alapításának századik évfordulója kapcsán sorozatot indít a Magyar Irodalomtörténeti Társaság pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban - tájékoztatta Sipos Lajos, a szervezet elnöke az MTI-t.
2008. március 27. csütörtök 09:28 - Hírextra

A Nyugat és Ady című kerekasztal-beszélgetésen a szakértők a közönség bevonásával egyebek mellett arról beszélgetnek, hogyan változott Ady Endre szerepe, helye és jelentősége az elmúlt évtizedekben. Vizsgálják irodalmi megítélésének változásait, azok okait, s azt, hogy mára nem vált-e árnyaltabbá az a vélekedés, amely szerint Ady Endre a Nyugat első nemzedékének legkiemelkedőbb alkotója volt.

A szakértők között helyet foglal majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több tanára, köztük Tverdota György, Sipos Lajos, Kenyeres Zoltán, Gintli Tibor és Kulcsár Szabó Ernő.

A XX. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata, a Nyugat hivatalosan 2008. január 1-jén ünnepelte elindulásának 100. évfordulóját, amire több intézmény számos programmal emlékezik.

Az 1908-tól 1941-ig kiadott folyóiratban mások mellett Babits Mihály, Osvát Ernő, Ignotus, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Tóth Árpád, Csáth Géza, Füst Milán és Krúdy Gyula írásai jelentek meg.

Az Ady, Babits, Kosztolányi, Móricz alkotta első generáció 1909-re állt össze, és Babits haláláig együtt is maradt, noha a mindig új zsenik után kutató szerkesztő, Osvát Ernő és a kiadáshoz anyagi támogatást nyújtó Hatvany Lajos között akadtak nézeteltérések.

A Nyugat 33 éve a magyar irodalom, a pezsgő magyar szellemi élet aranykorát fémjelezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását