2024. április 29. - Péter

Majdnem kész Eszter hagytéka

A Márai Sándor kisregényéből készült, Eszter hagyatéka című film utómunkálatai napokon belül befejeződnek, az alkotást jövő októbertől vetítik a hazai mozik - mondta Sipos József, a film rendezője az MTI-nek.
2007. december 6. csütörtök 21:02 - Hírextra

Elképzelhető, hogy a hangon még javítani kell, de ezt majd azután döntik el, miután a hétvégén egy moziban megnézik a munkát - közölte a filmet producerként is jegyző Sipos József.

Beszámolt arról is, hogy a felvételi munkálatokat augusztus 20-án fejezték be, a 25 napos etapból öt napig Budapesten forgattak, a film nagy része pedig egy a badacsonyi hegyoldalban fekvő kúriában készült. A balatoni helyszín tökéletesen illeszkedik az 1939-ben játszódó regény világába - jegyezte meg.

Sipos József elmondta azt is, hogy előzetesen már több külföldi filmfesztivál jelezte, hogy szeretnék bemutatni az Eszter hagyatékát. A alkotók célja, hogy külföldi A-kategóriás mustrákra is beválogassák az alkotást - tette hozzá.

"Márai-filmre igény van" - vélekedett a producer, hozzáfűzve, hogy A gyertyák csonkig égnek mellett az Eszter hagyatéka Márai másik fő műve: 30 nyelvre fordították le és 25 millió példányban adták el a világon. Spanyolországban, Németországban és Olaszországban évekig vezette az eladási listákat.
A történet főhőse Eszter, egy hamvaiban is szép úrinő, aki csendesen és szerényen él. Már nem vár sokat az élettől, de jövőképe biztos és nyugodt. Egy nap azonban távirat érkezik: Eszter egyetlen szerelme, Lajos, húsz év után visszatér szülővárosába egyetlen napra. Nemcsak két felnőtt gyermekét - Évát és Gábort, akik Eszter néhai nővérének az árvái - hozza magával, de megjelenik vele Olga is, az akaratos, divatos és gazdag nő.

Esztert is két férfi szereti. Nem csak Lajos a hűtlen szélhámos, akire Eszter képtelen haragudni, de Tibor is, a nagylelkű és hűséges barát, akibe Eszter képtelen beleszeretni. A történetben így bonyolult és érzékeny kapcsolatok hálója körvonalazódik miközben felszínre törnek régi, titkos vágyak, sérelmek és remények - mutatott rá Sipos József.

"Nagyon egyszerűen bonyolult film: olyan egyszerű, mint amilyen az életünk és olyan bonyolult, mint amilyen az életünk" - fogalmazott a rendező.

Hozzátette: az alkotás "arról szól, milyen kapcsolataink vannak, hogy éljük meg az életet, hogy döntünk el dolgokat, mit gondolunk a sorsról, mik a belső határaink, mit tudunk mi magunk kezdeni ezzel az egész élettel". Márai is erről beszél - vélekedett Sipos József.

Eszter szerepében Nagy-Kálózy Esztert láthatják a nézők, Lajos figuráját Cserhalmi György eleveníti meg, de szerepel a filmben Udvaros Dorottya, Hámori Gabi, Törőcsik Mari, Szilágyi Tibor, Eperjes Károly, valamint Áron László is. A film operatőre Gózon Francisco, a zenét pedig Berkes Gábor szerezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását