2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Pesten a lipcsei iskola

A lipcsei iskola nevével fémjelzett kortárs német képzőművészetet mutatja be a Műcsarnok új kiállítása, amely A Lipcse-jelenség címmel péntektől látható a fővárosi múzeumban; a tárlat koncepcióját csütörtökön, a megnyitó előtt kurátorok és a művészek isme
2008. március 27. csütörtök 15:27 - Hírextra
Készman József, a tárlat egyik kurátora egy álom megvalósulásának nevezte a volt NDK egyik legfontosabb városában, főleg a volt ipartelepeken létrejött pezsgő képzőművészeti élet tendenciáit bemutató kiállítás létrejöttét.

A 15 német művész alkotásait felvonultató kiállításon a heterogén irányzatokat képviselő kortárs műtárgyakat különleges vezérfonalak mentén rendezték el a Műcsarnok termeiben - mondta Nagy Edina, a tárlat másik kurátora.

Hozzátette, hogy a hagyományos, valamint különleges technikákkal készült festményeket, fotókat, papírkivágásokat a Memoár, a Placebo, a Zoom, valamint a különleges anyaghasználatot és festészeti technikát jelentő Bad Painting című egységekben csoportosították.

A fogalmak, amelyek plasztikusan strukturálják és értelmezik a kiállított anyagot, lehetőséget adnak arra is, hogy ne életműveket vagy keresztmetszetet adjon a lipcsei képzőművészeti szintérről, hanem témájában vagy médiumában izgalmas munkákat vonultasson fel - hangsúlyozta a kurátor.

Az egységeket elválasztó ajtókba Tilo Schultz készített a Műcsarnok számára helyspecifikus installációt: nagyméretű, színes függönysorozata az Így festettünk a ,60-as években, Zsilip 1-4. címet viseli.

Mint azt Tilo Schultz elmondta, a függönyökkel intim tereket kívánt létrehozni, az ajtók pedig, a változásoknak helyet adó úgynevezett köztes terek - amelyeken keresztül a látogatók mozognak, új térbe kerülnek - különleges metaforáját adják annak, ami az utóbbi években őt foglalkoztatja.
Egy másik kiállító művész, az Észak-Rajna-Vesztfáliában született David Schnell arról beszélt, hogy mi vonzotta a nyugati tartományból Lipcsébe. Mint mondta, az általa alkalmazott különleges, heterogén festészeti technikák számára a legjobb képzést a lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskola nyújtotta, az intézménybe való ötnapos felvételi során pedig a még mindig alakuló, épülő, építészetileg is fejlődő várost is megszerette.

A május 18-áig látogatható tárlaton mások mellett Tilo Baumga:rtel, Viktoria Binschtok, Henriette Granhert, Matthias Hoch, Katharina Immekus, Martin Kobe és Oliver Kossak munkái láthatók.
A kiállításhoz gazdag kísérőrendezvény-sorozat, valamint egy videoinstalláció kapcsolódik: Clemens von Wedemeyer Távozás című alkotását a Ráday utcában található Videospace Galériában láthatja a közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását