2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Moszkvában William Turner képei

William Turner (1775-1851) angol festő műveiből rendeznek kiállítást 1975 óta első ízben Moszkvában, a Puskin múzeumban. Turnert számos szakértő a francia impresszionisták elődének tekinti. Romantikus képei közül sok ábrázol vad viharokat, tüzeket, s a je
2008. március 26. szerda 20:34 - Hírextra

A londoni Tate Gallery gyűjteményéből rendezendő bemutató meg nem nevezett, de minden bizonnyal hatalmas költségeit Aliser Uszmanov acélgyáros állja, akit az amerikai Forbes magazin a világ 91. leggazdagabb embereként tart számon 9,3 milliárd dolláros vagyonnal, igen jók a kapcsolatai a Kremllel és a londoni Arsenal labdarúgó klub közel negyedének a tulajdonosa.

Zinaida Bonami, a múzeum igazgatója a megállapodás szerdai aláírásakor úgy vélekedett, hogy a legutóbbi moszkvai Turner-kiállítás óta generációk nőttek fel, s a fiataloknak is meg kell ismerkedni műveivel. "Turner kivételes művész volt, akit nem teljesen értettek meg kortársai, mert messze megelőzte korát" - mondta Bonami. Úgy vélte, kizárt, hogy a hűvös orosz-brit kapcsolatok akadályt jelenthetnének a kiállítás útjában.

(Alekszandr Litvinyenko volt KGB-tiszt 2006-ban történt londoni meggyilkolása óta a kétoldalú kapcsolatok a hidegháború óta legsúlyosabb válságban vannak, mindkét fél kiutasította a másik több diplomatáját, Moszkva a British Councilt két területi ágának a bezárására kényszerítette, és néhány megfigyelő a kapcsolatok megromlásával hozta összefüggésbe a BP kőolajtársaság legutóbbi oroszországi problémáit is. Mindazonáltal Moszkva decemberben, a legutolsó pillanatban engedélyezte egy nagy orosz kiállítás megrendezését Londonban: az engedélyezés azért húzódott, mert Oroszország tartott attól, hogy lefoglalhatnak műtárgyakat.)

Turnert számos szakértő a francia impresszionisták elődének tekinti. Romantikus képei közül sok ábrázol vad viharokat, tüzeket, s a jeleneteket sokszor fénysugarak hasítják át.

Aliser Uszmanov az utóbbi években sokat tett azért, hogy külföldről hazakerüljenek orosz műtárgyak: megvette Msztyiszlav Rosztropovics és Galina Visnyevszkaja gyűjteményét, mielőtt azt Londonban elárverezték volna, visszavásárolta nagyon sok remek szovjet animációs film Amerikába került jogait, majd mind a Rosztropovics-gyűjteményt, mind a filmek jogait az orosz államnak adományozta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását