2024. május 3. - Tímea, Irma

Kérdések és megoldások az MSZP vezetés részére

A Társadalompolitikai Tagozat ügyvivői testülete, kibővített vitaülésen 2008. március 19-én elemezte a népszavazás következtében is kialakult politikai helyzetet. A hosszasan és több tekintetben, részletekben is lefolytatatott vita legfontosabb megállapít
2008. március 27. csütörtök 11:10 - Hírextra
1) 2008. március 9-i népszavazáson a koalíció és az MSZP súlyos vereséget szenvedett. A közelmúlt évek neoliberális politikájáról a társadalom világos értékítéletet mondott. A rendszerváltás óta nem tapasztalhattunk ilyen erőteljes társadalmi véleménnyilvánítást.

2) A pártvezetés történelmi felelőssége tagadhatatlan abban, hogy a baloldali politika olyan mértékű társadalmi bizalomvesztést szenvedett, aminek következtében a populista jobboldal hamarosan - érdemi kontroll nélküli - alkotmányozási helyzetbe kerülhet, a baloldal pedig hosszú évekre statiszta szerepbe szorulhat.

3) Úgy tapasztaljuk, hogy az ezzel való szembenézés ez idáig elmaradt. Ezt nem helyettesítheti az a pártszavazás, amely olyan kérdéseket tesz fel amelyekre minden józan válaszoló nem mondhat mást mint az igen, valamint a végeredményét illetően kontrollálhatatlan. Az egész eljárás olyan érzetet kelt a párt és az érdeklődő közvélemény egy részében, hogy valójában a pártelnök, az elnökség megerősítését szolgálja.

4) Sajnos a kormányzás során számtalan esetben megtörtént, hogy az MSZP baloldali értékei ellehetetlenültek, értelmes törekvései feloldódtak. Ezért mi továbbra is azt gondoljuk, hogy a koalíciós kormányzás közepette- pártpolitikai szempontból is - kifejezetten hátrányos a pártelnöki és a kormányfői pozíció egyben tartása. Ismételten szükségesnek tartjuk felvetni a két stratégiai pozíció elválasztását.

5) A tagozat a társadalmi bizalom helyreállításában, a baloldali politika sikerében és a nyugodt társadalmi párbeszéd, együttműködés létrehozásában érdekelt. Ezért a ciklusból hátralévő két évben elkerülhetetlen új politikai program meghirdetése.Ehhez kellő támogatottságot élvező, az együttműködést és a mind szélesebb konszenzust kereső, hiteles vezetés szükséges.

Azt várjuk az elnökségtől és a választmánytól, hogy a pártértekezleten a kudarcokkal való kíméletlen szembenézés, reális helyzetértékelés után - közös párbeszédben - fogalmazza meg a teendőket, találja meg párt válságából kivezető utat.

Budapest, 2008. március 19.

TPT ügyvivői testülete és a vitaülés résztvevői.
Forrás: TPT
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását