2024. április 29. - Péter

Bosnyák író magyar rokonokkal

Igor Stiks Illés próféta széke című könyve sem nem biblikus, sem nem balkáni háborús történet, hanem legfőképpen az identitáskeresés regénye, mivel a 31 éves író Szarajevóban született, de szülei horvát, magyar, osztrák, zsidó, szerb felmenőkkel megáldott
2008. március 26. szerda 17:41 - Hírextra
Igor Stiks 14 évesen, a szüleivel a boszniai háború kitörése előtti pillanatokban hagyta el Szarajevót, hogy azóta is bolyongjon a nagyvilágban. Párizsban filozófiából szerzett diplomát, most Chicagóban politikatudományból írja doktori disszertációját, mégpedig az állampolgárság boszorkánykonyhájáról, "mert csak az írásból nem lehet megélni" - tette hozzá, holott az Illés próféta széke című regényét, amely a második műve, már kilenc nyelvre lefordították.
Az MTI-nek elmondta, hogy a Magvető Kiadó gondozásában megjelent kötete regény a regényben, mert Szarajevó ostromát el akarta magától távolítani, s egy képzeletbeli osztrák íróra ruházta a szemlélő és elbeszélő szerepét.

Azt akarta elmagyarázni, hogy Szarajevó ostroma nem Európa szélén zajló etnikai háború volt - ahogy a médiakeselyűk beállították, mert más fájdalma kelendő árú - hanem egyetemes emberi szenvedéstörténet. Ha a könyvével erről meg tud győzni akár egy olvasót is, az már jó eredménynek számít - tette hozzá.

Koszovóról elmondta, " harmadik világháborút kiáltani túlzás lehet, persze vannak jelei erőszakos cselekményeknek, de a népeken a fáradtság érzése uralkodik. Eljött az ideje, hogy Európa rögtön reagáljon és fölszámolja a földrész közepén kialakított balkáni gettót, mert ha ez nem következik be gyorsan, a konfliktus kiterjed. Európának nagy a felelőssége, politikája a 90-es években egyszer már csődöt mondott, s nem kellene a probléma megoldását az Egyesült Államokra hagyni" - hangsúlyozta az író.

Az író beszélt arról is, hogy 14 éves kora óta bolyong a világban, de Szarajevó megmarad neki örökre eszményi helynek, ahol élete aranykorát töltötte. Tudja, hogy - mint minden mítoszban - az aranykort mindig katasztrófa dönti porba. Ezért hagyja magát sodródni a hullámokkal.

A regény címéről elmondta, hogy ez annak legpoétikusabb jelenetére utal: az osztrák író a szarajevói zsinagógában önkéntelenül ráül Illés próféta székére. Ezt a "brit milá" - a körülmetélés - szertartásakor mindig üresen hagyják, mert Élijáhu (Illés) minden Ábrahám szövetségébe lépő gyermeket eljön üdvözölni a zsidó hagyomány szerint.

Igor Stiks kifejtette: nehéz meghatározni, hogy ki is ő tulajdonképpen, mert születésére nézve bosnyák, de a családja felöleli szinte a teljes Osztrák-Magyar Monarchiát. Boszniában nincsenek rokonai, csak a szülei tértek vissza a háború után Szarajevóba, lánytestvére, Adrienne építész és Zágrábban él.

Budapesten és Kaposváron vannak közeli rokonai, Fülöp Gábor orvos és testvére, Zita. Az ő édesanyjuk, Simon Mária, és Igor Stiks papája első unokatestvérek. Ők gyermekkorukban, mikor Igor 6-7 éves lehetett, gyakran nyaraltak együtt a tengerparton, a Sibenik melletti Zatonban, és azóta is tartják egymással e-mailen a kapcsolatot - mondta el Fülöp Gábor a könyvbemutatón az MTI-nek.
Seid Serdarevic, a Fraktura zágrábi kiadó igazgatója, az Illés próféta széke horvát gondozója pedig - aki szintén részt vett a bemutatón - telefonon arról tájékoztatta a tudósítót, hogy szerda reggel kivitte Igort a Ferihegyi repülőtérre. Az író Budapestről Szarajevóba utazott, hogy meglátogassa a szüleit, ha már ilyen közel van hozzájuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását