2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az én városom: Amszterdam

Az én városom: Amszterdam című programsorozat több eseményén is a kerékpár kerül a középpontba a jövő héten a Millenárison és az A38 Hajón. Az én városom/My city című kulturális csereprogramban - a LOW Holland-Flamand Kultfeszthez kapcsolódva - Amszterdam
2008. február 17. vasárnap 10:28 - Hírextra
A hetvenes években Amszterdam belvárosának életét dugók bénították meg, s a bicikli nagy szerepet játszott a probléma megoldásában. A kerékpározók nagy száma azóta is a város egyik legfeltűnőbb jellegzetessége - írják a rendezvényről szóló ismertetőben.

Hétfőn Biciklivel a Föld körül címmel nyílik kiállítás Herb van Drongelen képeiből, aki 1997-ben indult világkörüli útra Don Quijote lováról Rosinanténak elnevezett kerékpárján.

Hat év alatt 110 ezer kilométert kerekezett 69 országon és hat kontinensen át. Ebbe a kalandba ad betekintést az úton készült tízezer fényképből válogatott kiállítás, amelynek anyagát egy csaknem 60 méteres vászonra nyomtatták egymás után, egy idő- és kilométerskála mentén - ezzel is nyomatékosítva a bolygónk kerületének mintegy háromszorosát kitevő út nagyságát.

A tárlat március 16-ig látható a Millenáris Piros-Fekete Galériájában. Az érdeklődők személyesen is találkozhatnak Herb van Drongelennel, aki élményeiről és tapasztalatairól mesél február 22-én, pénteken az A38 Hajón, ahol Amszterdam két keréken címmel egy másik kerékpáros kiállítás is nyílik.

Martijn de Vries február 21-én, csütörtökön nyíló és vasárnapig látható tárlata azt mutatja be, hogy az amszterdami polgárok életének mennyire természetes része a biciklizés.

Szintén az A38 hajón találkozhatnak a kerékpározás és a városi közlekedés iránt érdeklődők Luud Schimmelpenninckkel, aki az amszterdami közlekedéspolitika egyik vezető alakja volt, és aki arról tart előadást, hogy a kerékpározásnak milyen szerep jutott a dugók megszüntetésében.

Luud Schimmelpenninck, aki a program szerint február 23-án, szombaton Demszky Gábor főpolgármesterrel és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterrel együtt vesz részt a beszélgetésen, jelenleg is önkormányzati képviselő, a nagyvárosi kerékpáros közlekedés elkötelezett szószólója, formatervező és közlekedési szakértő. Nevéhez fűződik az úgynevezett Fehér bicikli projekt, amelynek óriási szerepe volt abban, hogy manapság Amszterdamot a kerékpárok városaként ismerjük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását