2024. május 12. - Pongrác

„Répalopásért halál? Azért nem vagyunk hülyék!”

Egy 2006-os brutális gyilkosság után mostanra érett tetté a többségi népharag a BAZ megyei településen. A helyi képviselők beadvánnyal fordultak az Országgyűlés elnökéhez, kérve a Büntetőtörvénykönyv némely elemének szigorítását, felvetve a halálbüntetés
2008. március 21. péntek 16:05 - Bencsik Gyula

Megvádolták már önt vagy képviselő-testület tagjait, hogy előítélettel viseltetnek a romákkal szemben?

Nem vád, de megjegyzés elhangzott a parlamenti bizottsági ülésen is, hogy a rasszizmus határát súrolja a beadványunk. Időnként vannak ilyen vélemények. Visszatérve a halálbüntetésre: az észak-magyarországi régióban egy villámszavazás keretében mintegy 700 embert megkérdeztek, akiknek közel 93 százaléka visszaállítaná a halálbüntetést.

Önnek vannak előítéletei?

Nincsenek. Én 18 éve vezetem ezt a települést, tősgyökeres sajóbábonyi vagyok, és az itteni romákat gyerekkoruktól ismerem. Van olyan roma képviselő, akit szintén gyerekkorától ismerek, és a polgármesteri pályám elején éppen ennek a képviselőnek az édesanyját vittem nőnap alkalmából a hadkiegészítő parancsnokságra, mert mind az 5 fia katona volt, akik úgy tudták le a katonaságot, hogy egyszer sem voltak fenyítve. Az ilyen cigány családokról mondom, hogy tisztelet a kivételnek.

Megfordítva: Vannak nem roma elkövetők Sajóbábonyban?

Hát, nagyon kevés. Egy-két százalék.

Azt állítja, hogy önöknél a bűnözés – csúnya kifejezéssel élve – fajspecifikus?

Igen, hiszen Sajóbábonyban a munkahelyteremtést az önkormányzat úgy próbálja megoldani, hogy a területünkön működő ipari park, mint barnamezős beruházás egyre több vállalkozást fogad be, ezért itt nagyon szépen emelkedik a munkahelyek száma, amiből az is következik, hogy a szakképesítéssel rendelkező magyar lakosság, amelyik időnként nehéz helyzetbe kerül, elhelyezkedéskor előnyösebb helyzetben találja magát. Persze, a magyarok között is akad olyan, aki lecsúszott, és nem képes visszakapaszkodni a munkavégzők szférájába. A romák, ha valamilyen kérésüket nem tudjuk gyorsan teljesíteni, vérmérsékletükből is adódóan nagyon gyorsan odavágják: „Akkor menjek lopni vagy betörni?”. Nekik az első megoldás ez, legalábbis ez jut eszükbe.

Fordultak már segítségért valamelyik országos roma szervezethez?

Nem fordultunk. Tudomásom szerint jártak roma vezetők Sajóbábonyban, de más ügyben.

Mit remélnek a beadványuktól?

A halálbüntetés visszaállításában a leghalványabb a reményünk, mivel tisztában vagyunk a Magyarország által is aláírt nemzetközi megállapodásokban rögzített kötelezettségeinkkel. Ez a kitételünk inkább azt szolgálja, hogy odafigyeljenek a többi pontban szereplő kéréseinkre is.

Húsz év fegyházat kapott a sajóbábonyi gyilkos
Húsz év fegyházra ítélte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság Szabó József vezette bírói tanácsa a 2006-ban történt sajóbábonyi bűncselekmény elsőrendű vádlottját csütörtökön, az ítélet nem jogerős.

Az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondták ki különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölésben és más bűncselekményben is. Az ítélet nem jogerős. A gyilkosság a Borsod megyei Sajóbábonyban történt még 2006 tavaszán, amikor is szomszédok holtan találták rá egy 72 éves férfira. A bűncselekményben hét gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség. Kihallgatásuk során kiderült, hogy az idős férfihez lopási szándékkal hatoltak be, vasat akartak szerezni tőle, s abban bíztak, hogy máshoz – például alkoholhoz – is hozzájuthatnak.

A férfi azonban felébredt, a betörők emiatt – az elsőrendű vádlott kivételével – elmenekültek. A húsz év fegyházra ítélt férfi ütlegelni kezdte a meglepett idős embert, nyakát késsel megvágta, sőt – a szakértők véleménye szerint – a gerincét is eltörte. A gyilkosság után a vádlott még néhány napig bujkált, de végül elfogták a rendőrök. Az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg. A többiek ellen, akik ugyancsak lopni indultak – de a házigazda ébredése után elmenekültek a portáról –, nem tudtak az emberölésről, csak kisebb súlyú tulajdon elleni bűncselekmény miatt emeltek ellenük vádat.

Forrás: MTI (megjelent: www.mno.hu – 2008. 02. 21.)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását