2024. április 29. - Péter

Kitartanak a kormánypártok az egészségügyi reform mellett

Az egészségügyi reformot folytatni kell, a magántőke bevonása növeli az egészségügy hatékonyságát, a reformhoz nagyobb társadalmi támogatás szükséges - mondta Horváth Ágnes és Kökény Mihály csütörtökön újságíróknak, miután a kormánykoalíciós pártok egyezt
2008. március 20. csütörtök 17:27 - Hírextra
Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke a megbeszélés után közölte: nincs napirenden az MSZP és az SZDSZ közötti esetleges tárcacsere.

"Semmiféle személyi, hatalmi, politikai osztozkodás nem aktuális. Sem tárcacseréről, sem személyi kérdésekről nem volt szó, nincs napirenden" - hangsúlyozta az MSZP politikusa. Hozzáfűzte azt is, hogy az egészségügyről szóló egyeztetések a jövő héten folytatódnak, és azután lehet majd arról beszélni, milyen módon és mértékben változzon az egészségbiztosítási törvény.
Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ ragaszkodik-e a magántőke jelenlétéhez az egészségbiztosításban, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter úgy válaszolt: igen, mert meggyőződésük szerint a magántőke növeli a hatékonyságot. Azzal kapcsolatosan, hogy a magántőkének hogyan kell jelen lennie a biztosítási rendszerben, a két politikus egyelőre nem árult el konkrétumot, de mint Horváth Ágnes jelezte, "nagyon széles az opciók tárháza".

Kökény Mihály ehhez azt fűzte hozzá, hogy minden lehetőséget számba kell venni a magántőke szerepének megvizsgálásához. A szocialista politikus nem válaszolt arra a kérdésre, milyen megoldások léteznek, viszont arra kitért, hogy az Új tulajdonosi program is az egyik elképzelhető változat lenne. Azt most nem tudom megmondani, hogy az egészségbiztosítás reformjában a magántőke szerepe miként fog alakulni - hangsúlyozta a szocialista képviselő.

Horváth Ágnes elmondta még, hogy folyamatban van az egészségbiztosítási törvény végrehajtása. Arra a kérdésre, hogy a kormányfőnél tartott megbeszélésen miért nem vett részt az SZDSZ részéről Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár, a miniszter azt válaszolta, politikustársa szabadságát tölti.

Egy olyan kérdés is elhangzott a két politikus tájékoztatóján, hogy el akarja-e kerülni a kormány az ősszel várható, az egészségbiztosítás rendszeréről tervezett népszavazást. Kökény Mihály erre csupán annyit mondott: ezzel a megbeszélésen nem foglalkoztak.

A hét a folyamán a koalíciós pártok vezetői már nyilatkoztak a magántőke egészségügybe történő bevonásáról. Kóka János szerdán újságíróknak azt mondta, a magántőke bevonása az egészségbiztosítási reform lényege, és ha nincsenek reformok, nincs értelme, hogy az SZDSZ a koalícióban maradjon.

"Azért kötöttük a koalíciót, hogy végrehajtsuk a reformokat. A reformokról tehát csak a hatalommal együtt volnánk képesek lemondani" - tette hozzá az SZDSZ elnöke.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szintén kedden "egyéni véleményeként" azt nyilatkozta a stop.hu internetes újságnak, hogy "könnyen lehet", az egészségbiztosítási pénztárakat nemcsak többségi, hanem teljes állami tulajdonban kell tartani.

Az MSZP parlamenti frakciója kedden este informális ülést tartott a kérdésben, amelyen részt vett Gyurcsány Ferenc pártelnök is. Varju László frakcióvezető-helyettes az ülést követően azt mondta, megállapodtak abban, hogy szükség van az egészségbiztosítási törvény finomítására, de azt nem vonják vissza.

A egészségpénztárakról szóló törvényt február 11-én fogadta el a parlament, és február 18-án hirdetették ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2008. március 20. 19:22
Végre kibujt a szög a zsákból.

A szadesz most már nyiltan beismeri, hogy őket nem érdekli a betegek sorsa. Mégcsak nem is az egészségügy reformja érdekli. Arra lenne még most is,jelen helyzetben is, többféle, eredményes megoldás, amit végig lehetne vinni. A maszop maga is rájött már erre...

Az SZDSZ-t azonban egyedül, az 1600 milliárdos egészségügyi kassza érdekli. Az 1600 milliárdos közpénz, amelyre mindenáron szeretnék rátenni a kezüket. Mihelyt a maszopban felmerült, hogy az eü. reformot az eü. kassza magánkézbe adása nélkül is végre lehet hajtani, Kóka pánikszerűen, azonnal a koalicíó felmondását helyezte kilátásba.

Csakhogy.
Változott a világ, kedves Kóka.
A népszavazás ugyanis egyet biztosan megmutatott. Vége az Orbán-fóbiának. Vége a kisstílű zsarolgatások korának, miszerint "vagy azt teszitek amit mi akarunk, vagy jön Orbán, és majd jól néztek ki"...Azt nem mondhatom biztonsággal, hogy az emberek most jobban szeretik Orbán Viktort, mint eddig. Azt azonban igen, hogy benneteket a beképzelt, pökhendi,pénzsóvár,tolvaj,csaló,erőszakos,zsaroló, magatartásotok miatt az emberek kifejezetten és határozottan megútáltak. Azt is bizonyossággal mondhatom, hogy annyira undorodnak tőletek, hogy Orbán Viktort most már sokkal kisebb rossznak tartják azok is, akik különösebben nem imádják őt. Gratulálok! Ez a Kóka-éra közvetlen eredménye rátok nézve.

"Móriczkának" abban igaza völt, amikor erősen borgőzös állapotban beleüzent a kamerába, miszerint: "azt mondták Feri, hogy menj a picsába!". Ha azonban "Móriczka" egy két maligánfokkal "fiatalabb" lett volna, bizony nem vigyorgott volna közben, mint akit baszni visznek. (Hogy Kókát már ne is említsem...). Mert felismerte volna, hogy Gyurcsánynak éppen azért üzenték azt-amit, mert szégyenletes módon meghajolt egy 1 %-os pártocska zsarolása előtt, és a "liberális" tőke kezére adja az ország még meglévő vagyonát.

Azonban, nincsen már lapod, kedves Kóka.
Mondod: Felmondod a koaliciót. És bizony, meg is teszed, hiszen néked se az ország se a társadalom, de még a saját pártod jövője se számít még annyi se, mint egy lepkefing. Odébb repülsz egy kondérral, oszt jónapot...(Hollandia a nagy üzleti bulik, meg a nagy "szívások" hazája kedves János...! Ott a helyed..)

Szóval, felmondod a koalíciót. Jön a (konstruktív) bizalmatlansági indítvány. És csodák csodája, nem szavazzák le a kormányt. Mert a saját pártod parlamenti képviselőinek is van annyi esze, hogy ha soron kívüli választások lennének, ti alsó hangon ütnétek az egy százalékot (-alulról szagolnátok az Ibolyát...!!). A szadesz meg azonnal halott, ami ha neked nem is lényeges, kedves János, de esetleg vannak még tisztességes szabadelvűek, akik azért mentenék a párt maradványait, ha lehet. Úgyhogy a koalíció felmondása jelen helyzetben néktek az azonnali halált jelentené. A maszopnak azonban korántsem...!

Gondolom, a szociknál azért még nem mindenkinek ment el teljesen a józan esze, kedves Kóka.
Átlátják, hogy bár mondhatod ugyan, hogy "utánam SZDSZ". De tudják, hogy ha mégis megteszed, és majd hátranézel, a "Góbi-sivatagot" látod majd magad mögött....!

Ez a nagy helyzet, kedves Kóka.


Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását